Ako dlho vydržia ruže?

Tentoraz sme sa rozhodli vám názorne ukázať vplyv starostlivosti o rezanú ružu na jej trvanlivosti. Ak sa chcete z krásy čerstvej kvetiny tešiť čo najdlhšie, nestačí ju len strčiť do vázy.

Vzali sme teda 5 ruží z jedného balenia a každej sme poskytli rozdielnu starostlivosť. V čom sa naša starostlivosť líšila? Testovali sme vplyv: hladiny vody, pridanej výživy, zrezanie stonky a ponechanie listov vo vode. Pre tento pokus sme použili červenú ružu Respect.

Predstavujeme našich 5 zúčastnených:

ako-dlho-vydrzi-ruze-test.jpg (15 KB)
1. ruža: zrezaná stonka, voda s výživou, hladina vody nad polovicu dĺžky stonky
2. ruža: zrezaná stonka, voda s výživou do 1/10 dĺžky stonky
3. ruža: nezrezaná stonka, voda bez výživy, hladina vody nad polovicu dĺžky stonky
4. ruža: nezrezaná stonka, voda bez výživy do 1/10 dĺžky stonky
5. ruža: nezrezaná stonka, voda bez výživy, listy vo vode, hladina na polovicu dĺžky stonky

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako správne sušiť ruže

Ako dlho ruže vydržali?

Možno Vás to prekvapí, ale test odhalil dvojtýždňový rozdiel v trvanlivosti medzi niektorými kuskami.

Jednoznačným víťazom sa stala 1.ruža, ktorú sme pravidelne zrezávali a poskytli jej vysokú hladinu vody s pridanou výživou. Táto ruža vydržala 17 dní.

Do druhého dňa zvesila hlavu ruža č. 4, ktorá nebola zrezaná a mala nízku hladinu vody. Len o deň dlhšie vydržali 2 a 5. Ruža číslo 3 zvesila hlavu po 5 dňoch.

Čo z toho vyplýva? Vysoká hladina vody je naozaj dôležitá. Obzvlášť ruže po preprave sa potrebujú poriadne napiť. Ak im poskytnete iba málo vody, nedokážu ju nasať až do kvetu. Ak nezrežete stonky, voda sa cez upchaté vlásočnice do kvetu nemôže poriadne dostať.

Preto je pri výbere dĺžky ruže nutné pomýšľať na to, či máte adekvátnu vázu pre dlhé ruže. Všeobecne i platí čím väčší počet ruží a čím väčšie kvety, tým viac vody bude kytica potrebovať.

Ruža z kvetinárstva by už mala byť poriadne napitá. Myslite teda na to, že po ceste je potrebné dodať energiu aj kvetinám.