Ako krátiť stonky rezaným kvetom

Dnešný návod bude rýchlovkou pre tých, ktorí chcú predĺžiť životnosť svojim rezaným kvetom. Okrem vody má na životnosť rezaných kvetov vplyv bezpochyby aj rez stonky. Správnym rezom pomôžete kvetine dobre sa napiť a lepšie vstrebávať živiny. Viete, ktorý rez stonky potrebuje práve vaše rezaná kvetina?

Šikmý rez pre bylinné stonky - ruže, ľalie, gerbery, frézie a pod.

Prakticky ho možno využiť pre ktorúkoľvek rezanú kvetinu. Najviac z neho budú prosperovať ruže , ľalie , gerbery a frézie . Skrátka kvety s mäkkým alebo stredne tvrdým stonkom.

Plocha rezu je dostatočne veľká a "rana" po reze sa pomalšie zaceľuje. Preto nemusíte vodu meniť tak často a stačí raz za dva až tri dni.

Vykonávame ho pod uhlom 45 stupňov, ideálne ostrým nožom a pod tečúcou vodou.

Dvojitý rez pre kvety s drevnatými stonkami (orgovány a pod.)

Ale tiež čisto pre praktické účely. Dvojitý rez nie je laikom toľko známy, ale aranžéri na neho nedajú dopustiť. Prečo? Pretože vďaka nemu sa kvety v aranžmánoch nebudú stáčať na stranu ťažiska. Naopak zostanú pekne v pozore.

Rez je jednoduchý - vytvoríme akési kopije pomocou ostrého noža. Tež sa odporúča nechať kvety prejsť šokovým opatrením, tzn. umiestniť stonku na približne 3 minúty do horúcej vody. Vytlačí sa tá vzduch zo stonky.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako správne sušiť ruže

Rovný rez pre cibuľnaté kvetiny - amarylisy , hyacinty , kaly , tulipány , narcisy , atď.

Chcete aby tieto kvety mali krásne kvety, ktoré len tak neopadajú? Skracujte im stonky rovným rezom.

Pomáha kvetinám prijať nielen dostatok vody, ale hlavne tak znížime riziko hnitiu, ktoré je pre tieto rastliny typické.

Zalamovanie pre chryzantémy

Alebo pre iné kvety s vlásočnicovou stonkou. K zalamovaniu postačí ostrý nôž. Stonka cez jeho hranu zalomíme a tým vytvoríme veľkú otvorenú plochu, ktorou bude do kvetiny prúdiť dostatok vody.

Tým ale tento rez nekončí. Stonky zabalíme do vlhkej handry a napr. valčekom alebo paličkou na mäso ho roztlačíme po dĺžke až 5 cm.

Následne je dôležité vložiť rastlinu do vody s výživou a nechať ju oddýchnuť v chladnej miestnosti.