Ako nakupovať kvety v našom kvetinárstve 1.

Lacné ruže alebo luxusné ruže ? 40 cm stonky alebo 80 cm stonky? Kvety veľkosti M alebo XL? Čo všetky tie informácie znamenajú a kto sa v tom má vyznať? Nebojte, v tomto dvojdielnom seriáli vám to všetko vysvetlíme tak, že sa stanete profíkom na nákup kvetov online.

Dĺžky stoniek rezaných ruží

V našom internetovom kvetinárstve nájdete ruže prevažne s dĺžkami stoniek od 40 cm do 90 cm. Samozrejme sa do tejto dĺžky nezapočítava výška kvetu. Pre výber dĺžok stoniek ruží nie sú poskytnuté žiadne spoločenské pravidlá. Záleží čisto na vašom želaní.

Ak viete, že obdarovaný / -á má doma nízku vázu, iste ocení ruže s kratšími stonky (do 50 cm). Nebude mať tak pracné skracovanie. Ak má doma vázu vyššiu, pokojne sa porozhliadnite aj medzi ružami s dlhšími stonkami (od 60 cm vyššie). Výber dĺžok stoniek má len pár nepísaných pravidiel, sú to skôr odporúčania.

Floristi odporúčajú nasledujúce:

  • Kratšie stonky do gratulačnej kytice - k narodeninám, k sviatku, za maturitu.
  • Dlhšie stonky do kytice pre špeciálne príležitosti - kytice k výročiu, zásnuby, romantická a pod. (Skrátka do kytice, pri ktorej odovzdávaní ,sa nepodáva ruka).
  • Tolerancia pri miešaní kytice ruží s rôznou dĺžkou stoniek je + - 10 cm - to kvôli aranžovaniu, aby sa s kvetinami do kytice lepšie pracovalo a kytica držala pohromade.

Veľkosti kvetov ruží

Platí, že čím menšie kvety, tým lacnejšie ceny ruží . Naše kvetinárstvo ponúka ruže s veľkosťou kvetov S až XXL, pričom trsové ruže môžu mať kvety o trochu menšie, než je veľkosť S. Opäť záleží na vašom vkuse i cene, ktorú chcete do kytice investovať. A opäť existujú len odporúčania od floristov, ktoré nie sú záväzné:

  • Kvety ruží veľkosti S sa hodia skôr do malinkej kytice - napríklad k sviatku alebo pre radosť, prípadne do kytice miešanej k väčším kvetom, hlavne sú skvelé ako dekorácia do vázy.
  • Kvety ruží veľkosti M až L sú skvelou voľbou do kytice pre dôležité udalosti ako sú narodeniny, výročia, privítanie, rozlúčka, ospravedlnenie a pod.
  • Kvety ruží veľkosti XL a vyššie spadajú vo väčšine prípadov do kategórie luxusnej ruže. Sú to pekný mackovia a v kvetinárstve nie sú až tak často k videniu. Ich cena je vyššia, ale investícia do takto drahých ruží sa oplatí (cena zrkadlí kvalitu a zážitok), takže sú jasnou voľbou do kytice pre naozaj špeciálnych ľudí alebo príležitosti ako sú napríklad zásnuby alebo jubilea.

V budúcom dieli vám vysvetlíme gramáž u čerstvých rezaných kvetov a značenie trsových ruží.