Ako sa dnes pestujú tulipány v Holandsku?

Čo nám odhalili holandskí pestovatelia tulipánov

Prečo v dobe moderných technológií existujú ešte pestovatelia, ktorí vysádzajú aj zberájú svoje tulipány ručne? Je lepšie pestovať tulipány vonku alebo v skleníku? A aké farby sú populárne?

Keď vyberáme kvety pre náš e-shop, navštevujeme samotných pestovateľov, aby sme mali presnú predstavu odkiaľ kvety pochádzajú a ako sú pestované. V Holandsku sme mali možnosť nahliadnuť do dvoch úplne odlišných štýlov pestovanie tulipánov.

Jar po celý rok

Moderné technológie riadi u pestovateľa triflora takmer všetko - vo veľkých chladiacich boxoch simulujú cibuliam zimu a v skleníkoch naopak jar. Celoročné proces, vďaka ktorému môžu expedovať tulipány kedykoľvek. Počítač zmeria dĺžku tulipánu, určí, ako ho zastrihnúť, skontroluje váhu kvetiny i kvalitu kvetu.

Továreň na tulipány, kde však holandčinu moc nezačujete. Tulipánytriflora nádherné. V ich skladoch, kam putujú tulipány po zbere, by sa niekomu zamotala hlava. Kombinácia farieb pripomína skôr cukráreň.

Tulipány sa žnú aj s cibuľkou, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé. Na konci procesu sa cibuľka odreže a dá sa do nádoby s vodou. Vďaka tomu z nej pestovateľ získa ďalšie cibuľky a proces pestovania začína znovu.

A aké farby sú najviac obľúbené? Jednotlivé krajiny majú odlišný vkus. Stredná a východná Európa miluje červené a žlté tulipány. S tými však neuspejete na severe. Severské štáty preferujú tulipány v bielej farbe. Elegantný Francúzi milujú ružové.

Tradične po holandsku

Srdciari z COAS Tulip majú úplne iný prístup. Tradičný, holandský. Niekoľko rodinných firiem, spojených v tento celok, pestuje tie najkvalitnejšie tulipány v Holandsku. Cibuľe vsádza ručne, vyrastené tulipány tiež. Tajomstvo prvotriednej kvality tkvie v sadení tulipánov vonku, do piesku.

Aj tu môžu trošku pomôcť tulipánom nasimulovať jar. Ale len vďaka pojazdným skleníkom. Tie môžu postupne posúvať a urýchľovať tak proces rastu ich úžasných tulipánov.

V malých skladoch nájdete pracovať celú rodinu - dedo, otecko, syn, bratranec. Všetci sa usilovne starajú o svoje tulipány - v sezóne 7 dní v týždni. A mimo sezónu? "Iba" šesť.

Tulipánový tuning

Aj tulipány možno po zbere upravovať. Ako modré ruže , farbia sa aj tulipány. Odborníci na kvetinové úpravy, holandskí VIP Roses, vám na želanie nafarbí tulipány aj do viac farieb naraz. Nie je to však nič pre zástancov prirodzenej krásy tulipánov.