Ako sa starať o rezané kvety 1

Správna starostlivosť o rezané kvety predĺži ich životnosť o 3 - 5 dní. Dôležitá je pravidelná výmena vody vo váze, ale aj priebežné skracovanie stoniek. Na životnosť ruží a ostatných rezaných kvetín má vplyv aj to, kam ich umiestnite. Nesvedčí im prievan ani blízkosť zrejúceho ovocia.

 

Možno vám práve dnes náš kuriér priviezol nádhernú kyticu ruží. Určite vás zaujíma, čo môžete urobiť pre to, aby ste sa kyticou mohli kochať čo najdlhšie. Starostlivosť o rezané kvety nie je nijako náročná a zaberie vám len niekoľko minút každý druhý deň. Na oplátku sa vám kvety odmenia maximálnou možnú životnosťou. Životnosť rezaných kvetov sa líšia. V prípade ruží je to pokojne až 2 týždne, najväčšími držiakmi s trojtýždňovou životnosťou sú chryzantémy.

Ako sa starať o rezané kvety - návod

Vplyv na životnosť rezaných kvetín má nielen priebežná starostlivosti. Dôležité je aj to, ako s kvetinami zaobchádzate potom, čo ich dostanete alebo si ich prinesiete domov. V týchto 10 krokoch vám poradíme, ako sa starať o rezané kvety pred aj v priebehu.

  1. Stonky kvetín zrežte šikmo ostrým nožom o 2 - 3 cm. Starostlivosť o rezané ruže
  2. Odstráňte listy a postranné výhonky, ktoré by boli pod vodou.
  3. Vázu dôkladne vyčistite, najlepšie dezinfekciou alebo Savom. Ideálna je váza sklenená.
  4. Vázu napustite vlažnou vodou. Hladina by mala dosahovať do výšky 3/4 dĺžky stonky.
  5. Vložte kvety do vázy a umiestnite ich niekam, kde im nebude škodiť prievan ani horúco.
  6. Po hodine naberú kvety dostatok sily. Odlejte im vodu tak, aby hladina dosahovala do 1/2 dĺžky stonky.
  7. Nasypte do vody výživný a dezinfekčný roztok. Riadne ho rozmiešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  8. Každé 2 dni vodu vylejte. Vázu vypláchnite a naplňte novú vodou.
  9. Každé 2 - 3 dni skráťte stonky kvetín o 2 - 3 cm.
  10. Kvety držte ďalej od prievanu, zrejúceho ovocia, cigaretového dymu, priameho slnka a zapnutého kúrenia.

Chcete si usušiť kvety na pamiatku? V tom prípade s ich sušením začnite čo najskôr. Kvety s otvorenými kvetmi nie sú na sušenie vhodné. Prečítajte si náš návod, ako usušiť ruže a iné kvety.

Starostlivosť o rezané kvety - podrobnosti

Správna starostlivosť začína stonkou

Prečo po vás chceme, aby ste stonky pred prvým napitím zrezali? Stonky kvetín boli síce už skrátené pred cestou, ale rýchlo sa zaceľujú. Ak ich opäť neodrežete, kvety nebudú schopné prijímať vodu a uschnú. A ako zrezať stonku? Preveďte tzv. Šikmý rez, tzn. pod uhlom 45 stupňov. Účelom tohto rezu je vytvoriť čo najväčšiu plochu, ktorou bude kvetina prijímať vodu.

Tento krok je potrebné opakovať raz za 2 - 3 dni. Je to kvôli baktériám, ktoré sa vo vode tvoria. Je to akýsi sliz, ktorý možno vidieť aj nahmatať na konci stonky. Hoci budete meniť vodu pravidelne, sem tam sa nejaká baktéria narodí. Baktérie napádajú cievny systém rastliny a tá sa nemôže napiť. So zrezaným stonku odstránite práve tieto baktérie a kvety budú piť ako blázon. :-)

Kvalita vody vo váze

Ako sme už napísali, vo vode sa tvoria baktérie. Baktérie vo váze buď už sú, pretože váza nebola riadne vymytá alebo sa vytvorí v nevymenej vode. Stačí pravidelná výmena vody, tzn. raz za 2 dni.  Do vázy napúšťajte len vlažnú vodu. Baktérie sú potvorky, ktoré milujú teplo a v horúcej vode sa rýchlejšie množia.

Na začiatku určite pomôže aj výživný a dezinfekčný roztok. Pokiaľ ho použijete hneď na začiatku, prvá výmena vody môže nastať až za 3 dni. Pretože si uvedomujeme, ako je tento roztok dôležitý, poskytujeme ho kvetinám aj počas skladovania v našich priestoroch.

Prečo doporučujeme umiestniť kyticu rezaných kvetov do sklenenej vázy ? Jednak sa ľahšie čistia, ale tiež máte lepšiu kontrolu nad stavom vody vo váze.

>>> Pokračovať na druhý diel Starostlivosť o rezané kvety <<<