Ako sa v Holandsku pestujú tulipány?


Holanďania sú jednoznačne tulipánový majstri. O pestovanie tulipánov vedia úplne všetko. Existujú však rozdielne prístupy k pestovaniu tulipánov. Ako vyzerá "továreň" na tulipány a aké sú úskalia pestovania podľa tradičných postupov?

Továreň na tulipány


Keď chcete dodávať veľké množstvo tulipánov takmer po celý rok, potom vám bude Holandsko malé. Vegetačné obdobie tulipánov je obmedzené, preto sú skleníky vybavené tými najmodernejšími technológiami, ktoré podľa potreby jar alebo zimu nasimuluje. A tam, kde už nestačí kapacita, využívajú sa farmy z Nového Zélandu, kde majú zimu, keď je v Európe leto. Vďaka tomu majú produkciu takmer po celý rok zaistenú.

Veľký pestovatelia tulipánov sa bez techniky nezaobídu. Cibuľky tulipánov odpočívajú v prepravkách s pieskom, odkiaľ sa dopravníkom dostávajú do skleníkov, kde sa svieti a kúri podľa potreby. A tým to nekončí. Počítačom ovládaná technika meria a zastriháva tulipány, ktoré potom na pásoch putujú do baliarne.

Tulipány vo veľkovýrobe skrátka takmer nepotrebujú človeka. Hlavnú úlohu tu hrá technológia. Pomocné práce preto väčšinou zabezpečujú pracovníci zo zahraničia.

ako-sa-pestuje-tulipany-v-holandsku.jpg (241 KB)

Tulipány vypestované v rodinnom a priateľskom kruhu


V Holandsku nájdete aj ozajstných nadšencov, ktorí pestujú tulipány pekne po starom, v krajine. Piesčitá pôda na holandskom pobreží a poveternostné podmienky poskytujú perfektné podmienky pre pestovanie kvalitných tulipánov.

Ale len priaznivé podmienky pre pestovanie nestačí, musí sa vedieť ako na to, a to know-how sa dedí z generácie na generáciu. Pred ručným vysádzaním tulipánových cibuliek je potreba napariť zem a potom nechať cibuľku v zemi pod holým nebom zakoreniť. Keď príde čas prebudiť tulipány, dovezú sa po koľajniciach posuvné skleníky, ktoré tulipány chránia až do konca sezóny.

pestovani_tulipanu_v_holandsku_2.jpg (228 KB)

Tulipánmi žije celá rodina. Otec, strýko, dedko, bratranci, bratia, tí všetci sa zapájajú do rodinného podnikania. A tak zatiaľ čo rodina ručne strihá tulipány, pri nohách im leží pes a všade je cítiť rodinná pohoda. V sezóne tu pracujú 7 dní v týždni. Mimo sezónu "len" šesť.

Pre tento tradičný spôsob pestovania tulipánov si pestovatelia z pobrežia zaslúžili rešpekt v celej pestovateľskej komunite. Vyžaduje totiž trpezlivú prácu, skúsené oko a veľkú dávku vášne. Tulipány vypestované tradičným postupom majú gramáž až o 5 gramov vyššia ako tulipány z veľkoprodukcie, pýši sa výrazne dlhšou trvanlivosťou a hlavne - farby majú sýtejšie odtiene a širšiu paletu tónov.