Ako usušiť svadobnú kyticu

Ako usušiť svadobnú kyticu

Ako usušiť svadobnú kyticu? Začnite tým, že ju rozdelíte na menšie zväzky a odstránite listy. Konce stoniek zviažte gumičkou a zväzky zaveste na tmavé miesto s dostatočným prúdením vzduchu. Usušené kvety môžete na záver zafixovať profi sprejom na sušené kvety, ktorý zabraňuje ich lámaniu.

Niečo málo o sušení svadobnej kytice

Takmer každá vydatá žena na svoju svadbu určite veľmi rada spomína. Prakticky jedinou fyzickou spomienkou na ten deň je svadobný album. Je to trochu škoda, keď si uvedomíme, koľko práce dalo vybrať svadobnú kyticu alebo tortu, z ktorých zostanú práve len fotografie. Ale nemusí to byť tak úplne pravda. Svoju svadobnú kyticu si môžete usušiť na pamiatku.

Usušiť svadobnú kyticu v domácich podmienkach nie je až taký oriešok. Na sušenie rezaných kvetov potrebujete len správne miesto, trochu trpezlivosti a sprej na sušené kvety. Nie všetky rezané kvety je možné usušiť tak, aby výsledok splnil očakávania. Najlepšie výsledky dosiahneme s drobnejšími, pevnejšími rastlinami ako je napríklad levanduľa. Ďalej sú to kvety tmavších farieb, ktoré blednú menej a zanechávajú si svoju plnú farbu.

Sušené svadobné kytice sú skvelým lapačom prachu a drobných nečistôt. Problém jednoducho vyriešite fénom. Len dajte pozor na to, aby vám z kytice niečo zostalo a nemala ste sušené kvietky po celej izbe.

Ako usušiť svadobnú kyticu - postup

  1. Svadobnú kyticu rozdeľte na menšie zväzky podľa druhu kvetín. Veľké kvety, napríklad pivoniek sušte pre istotu jednotlivo.
  2. Odstráňte všetky listy a vyberajte len zdravé kvety.
  3. Ak sú niektoré stonky moc tenké, omotajte ich floristickým drôtikom.
  4. Následne zviažte dva až tri stonky gumičkou, alebo lykom. Ak sa rozhodnete pre gumičku, neuťahujte ju moc pevne, aby nedošlo k tvorbe záhybov a tým pádom aj zahnívaniu.
  5. Kvety zaveste hlavičkami dole. Sušte ich na tmavom mieste s dostatočným prúdením vzduchu. Medzi nimi a stropom by mal byť aspoň 15 cm priestor.  
  6. Neponáhľajte sa a nechajte kyticu poriadne vysušiť (2 až 4 týždne).
  7. Výsledok zafixujte sprejom na sušené kvety. Podporíte stálosť farieb a kvety sa nebudú drobiť. Postačí aj klasický lak na vlasy.
  8. Svadobnú kyticu neparfémujte a vyhnite sa tiež spreji s vôňou. Sušené kvety v sebe pachy zadržujú a po čase by vám táto vôňa mohla byť nepríjemná.