Ako usušiť ruže

Ako usušiť ruže

Ako usušiť ruže
Ako usušiť ruže? Ruže najlepšie usušíte tak, že ich zviažete k sebe a zavesíte hlavičkami dole. Pre sušenie ruží je ideálnym miestom také, kde je dostatok tmy a dobré prúdenie vzduchu. Proces sušenia ruží trvá 2 až 4 týždne. Výsledok môžete podporiť použitím spreja na sušené kvety.

Ako usušiť ruža - postup

Najčastejšou chybou pri sušení ruží je čakanie. Ak chceme mať skutočne krásne sušené ruže, musíme začať ideálne ten istý deň, kedy ich dostaneme alebo si ich kúpime.

  1. Kyticu ruží rozdeľte na menšie zväzky podľa druhu kvetín. Veľké kvety, napríklad pivonky sušte pre istotu jednotlivo.
  2. Odstráňte všetky listy a vyberajte len zdravé kvety.
  3. Následne zviažte dva až tri stonky gumičkou, alebo lykom. Ak sa rozhodnete pre gumičku, neuťahujte ju moc pevne, aby nedošlo k tvorbe záhybov a tým pádom aj zahnívaniu.
  4. Ruže zaveste hlavičkami dole. Sušte ich na tmavom mieste s dostatočným prúdením vzduchu. Medzi nimi a stropom by mal byť aspoň 15 cm priestor.
  5. Neponáhľajte sa a nechajte ruže poriadne vysušiť (2 až 4 týždne).
  6. Výsledok zafixujte sprejom na sušené kvety. Podporíte stálosť farieb a kvety sa nebudú drobiť. Postačí aj klasický lak na vlasy.

Nie všetky ruže možno usušiť

Teda ono to vlastne ide, ale výsledok nebude taký pekný. Najlepší výsledok získate usušením ruží v tmavých farbách. Menej blednú a farby sú výraznejšie. Naopak krémové alebo biele ruže chytia okrový alebo hnedý odtieň.

Ďalšie postupy ako usušiť ruže

Ak sa vám nepozdáva myšlienka, že si ruže vo váze neužijete ani jeden deň, môžete ich usušiť vo vode. Jednoducho naplníte vázu len menším množstvom vody. Ruže behom pár hodín všetku vodu vypijú, kvet medzitým rozkvitne do vami požadovanej podoby a následne uschne.

Alebo môžete vyskúšať sušenie ruží v mikrovlnnej rúre. Je to riskantný spôsob ako usušiť ruže, ale je efektívny. Musíte byť len naozaj obozretní, aby ste ich nespálili. Rúru radšej nastavte na najnižší možný stupeň, pravidelne kontrolujte situáciu a sušenie prerušujte kratšími pauzami.

Ruže môžete usušiť tiež s pomocou špeciálneho prípravku. Nazýva sa silikagél ak jeho vlastnostiam patrí pohlcovania prebytočnej vody. Stačí nasypať trochu na dno vázy a na kvetinu samotnú. Vysušovanie ruží síce chvíľu trvá, ale dosiahnete pravdepodobne najlepšie výsledky. Silikagél nájdete napríklad v obchode s laboratórnymi potrebami. Nebojte, je netoxický.

Ako sa starať o sušené ruže

So sušením ruží neponáhľajte a nechajte ich poriadne preschnúť. Následne je zafixujte sprejom na sušené kvety. Predlžuje životnosť farieb a zamedzuje drobeniu usušených častí kvetov. Postačí aj klasický lak na vlasy. Len pozor na parfumované spreje. Sušené ruže v sebe zadržujú pachy, ktoré by vám mohli byť časom nepríjemné. V neposlednom rade sú sušené ruže skvelým lapačom prachu. Stačí ich očistiť prúdom vzduchu (napr. Fénom) a hneď je po probléme.

 

Mohlo by vás zaujímať: 5 kreatívnych tipov, ako využiť kvety z kytice