Ako vyberáme ruže na burze kvetov?

Voňavý, ale náročný biznis. A my v ňom vieme chodiť, aby sme pre vás získali tie najlepšie ruže za skvelú cenu. Nahliadnite do zákulisia kvetinovej burzy.

Dražiť ruže na burze kvetín je alchýmia. Voňavá a náročná

Cez holandskú kvetinovú burzu prejde celých 80% všetkých kvetov, ktoré sa na svete predajú. A Florea.cz pri tom pochopiteľne nemôže chýbať. Poďme spolu nahliadnuť, čo všetko musíme vyhodnotiť, než pre vás kráľovnú kvetín vyberieme.

Žiadni nováčikovia, na burze nakupujeme ruže už vyše dvadsať rokov

Dve dekády skúseností z tamojšieho prostredia nám pomáhajú vybrať ruže , ktoré spĺňajú prísne nároky na kvalitu a cenu. Sledujeme nielen parametre uvádzané burzou, ale tiež napríklad to, aké počasie bolo pred troma týždňami v Etiópii. Je to vlastne taká voňavá alchýmie.

kvetinová burza

Čísla i kultúrne zvyklosti. Všetko má svoju váhu

Prvým z parametrov, ktorý zohľadňujeme, je dĺžka ruže. Tie najmenšie meria 25 centimetrov, naopak najväčší majú celý meter. Pretože je každá položka burzy precízne popísaná, jednoznačne vidíme, akú dlhú ružu kupujeme. Platí pravidlo, že čím je stonka dlhší, tým vyššia je cena. Preto pre vás vyberáme rôzne veľkosti, aby ste v kyticiach platili len to, čo skutočne dostávate. Nie za odstrihnutý stonku.

Veľmi dôležitý je stupeň zrelosti. Ten ukazuje, či je ruža ešte púčik alebo sa už rozvinula do krásy. Burza používa anglická označenie, stretnúť sa môžeme napríklad s pojmami European cut a Russian cut. Tie odráža kultúrne zvyklosti. Zatiaľ čo my v Európe preferujeme puky, aby si obdarovaný užil kvety čo najdlhšie, v Rusku alebo vo svete chcú ohromiť plne rozvitia kyticou ruží .

Zaujímavé je, že veľkosť kvetu ako takého sa neuvádza. Odvodzujeme ju z počtu kvetov, ktoré sa zmestia do burzové nádoby. Jednoducho povedané, ide vlastne o vedro unifikované veľkosti, u ktorého je údaj, koľko ruží obsahuje. Napríklad ruže Avalanche môže zaplniť nádobu púhymi 30, ale aj 160 kvety! Vďaka tomuto údaju vieme, či sa jedná obrie kvet, ktorý u nás označujeme ako XXL super (neuveriteľných 12-15 cm), alebo drobnou ružu o veľkosti S (2-3 cm).

Prečo nás zaujíma počasia na opačnom konci zemegule?

Zásadnú úlohu v rozhodovaní zohráva krajiny pôvodu a názov pestovateľa. Každé miesto na svete má špecifické podmienky a produkcia sa dokonca líšia aj v rámci jedinej farmy. Keď chceme najlepšiu kvalitu vyberáme ruža z miest, kde je aktuálne sezóna a kvety rastú obklopené slnkom. Preto je ideálny nakupovať ruža z južnej pologule, keď je u nás zima, a naopak voliť európske kvety v lete.

Veľmi dobre poznáme aj jednotlivé producentmi. Vieme, ktorý z nich sa zameriava na farbu a tvar, kto má ruže s najintenzívnejší vôňou au koho môžeme čakať najdlhšiu životnosť kvetov.

Pozorne tiež sledujeme, aké počasie panovalo v jednotlivých štátoch zhruba pred troma týždňami. To totiž zásadne ovplyvňuje kvalitu produkcie. Pri dlhých dažďoch nedostanú ruže takú porciu slnečného svitu, aby vyrástli do plnej nádhery, a tak je vhodné poobzerať sa po kvetoch z inej krajiny alebo dokonca kontinentu.

Nie sme v tom sami, kvalitu stráži aj burza

Holandská kvetinová burza sa sama veľmi dôsledne stará, aby farmy v popisoch uvádzali pravdivé údaje. Vo vlastnom testovacom centre pravidelne preveruje kvety jednotlivých producentov. Pre nich je správne označenie nielen vecou cti, ale aj ekonomickou nutnosťou. Holandskú kvetinovú burzou prejde celých 80% svetovej produkcie, a ak by bola firma pre neférové postupy vylúčená, malo by to v pre ňu likvidačné následky.

ruže Avalanche

Medzinárodný štandard kvality pre radosť u nás doma

Kvalita kvetov sa kóduje pomocou písmen a čísel, používa označenie A1, A2, B1 a B2. Špičkou je pochopiteľne A1. V tejto kategórii majú všetky hlavičky ruží rovnaký odtieň i veľkosť, stonky sú krásne rovné a listy úplne zdravé. A2 pripúšťa jemné odchýlky, napríklad v farbe, u B1 sú rozdielnosti už viditeľné voľným okom. Určite neprekvapí, že vo Florea nakupujeme do kytíc zásadne kvalitu A1.

U nás sú kvety naozaj čerstvé a krásne

Prečo toľko námahy, keď by sme mohli jednoducho nakupovať od rovnakých dodávateľov rovnaké ruže? Pretože sme presvedčení, že kvet je vecou dôvery. Veríte nám, že vaši blízkym pošleme kyticu, ktorá ich poteší, a to nielen vo chvíli odovzdania. Vďaka nášmu dôslednému výberu a vašej správnej starostlivosti bude robiť kytice ruží radosť nie dni, ale pokojne aj týždne .

Je len na vás, ktorú z našej ponuky vyberiete.