ANTHURIUM (Antúria)

Anthurium , česky antúrie, ľudovo označované ako čertov jazyk alebo prasací chvostík. Rodový názov je odvodený z gréčtiny (anthos = kvet; Oura = chvost), znamená teda doslova "chvostnatý kvet".

Domovinou tejto rastliny sú tropické oblasti Strednej Ameriky, Guatemala a Kostarika. Antúria vo voľnej prírode rastie v dažďových pralesoch na kmeňoch stromov alebo vo vlhkom prostredí najnižšieho poschodia vegetácie. Tento kvet bol objavený v roku 1850 rakúskym lekárom a botanikom Karlom von Scherzer.

Existuje až 500 druhov tejto rastliny, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou listov a kvetov. Anthurium vytvára kmienok, z ktorého vyrastajú na dlhých stonkách tmavo zelené, tuhé listy srdcového tvaru. Ich povrch je akoby z vosku. To pridáva tejto exotickej rastline na pôvabe a elegancii. Kvety sa u Anthurie tvoria s každým novým listom. Čím viac listov, tým viac kvetov. Farby kvetov sú najčastejšie červená, biela, zelená, ružová a ich kombinácie.

Listy Anthurie sú veľmi atraktívne vo všetkých druhoch kvetinových aranžmánov. Ich veľkosť, srdcovitý tvar a voskový vzhľad im dodáva na elegancii a tajuplnosti. Kvety sú zložené z tyčinky a ochranného farebného puzdra, ktorý tejto kvetiny dodáva okrasnú hodnotu.

K dostaniu sú po celý rok. Ako väčšina exotických kvetín sú aj Anthurie háklivé na chlad, prievan a kolísanie teplôt. Po kontakte s chladom sčernajú.

pestovatelia

Anthura
Anthuriumkwekerij Wijnen
Kwekerij Oosterzon