Pavúkovec (lat. Banksia): čo o ňom vieme?

Jedinečný kvet banksie má valcovitý tvar a skladá sa až z niekoľkých stoviek drobných kvetov krémovej, žltej a červenej farby. Čo vieme o tejto kvetine?

Detail pavúkovce

O pavúkovci

Slovenský názov tejto exotickej kvetiny je pavúkovec. Jej domovom je Austrália, kde sa ako pôvodná rastlina vyskytuje už viac ako 40 miliónov rokov. Tento rastlinný druh objavil v roku prírodovedec Josef Banksa (1743-1820), podľa ktorého dostali rastliny svoje meno. Mimo Austrálie sa táto krásna exotická kvetina vyskytuje aj na ostrove Nová Quinea a na súostroví Moluky.

Tieto stromčeky či kríky, ktoré sú nositeľmi kvetov Banksia rastú v pobrežných nížinách až v subalpínskom pásme. Sú veľmi náročné na teplotu. Kvet Banksia má valcovitý tvar a je zložený až z niekoľkých stoviek drobných kvietkov farby krémovej, cez žltú až červenú.

Zaujímavosťou je, že kvety Banksia opeľujú vačkovce a nevadia im požiare. Niektoré semená tejto kvetiny totiž dokážu prežiť oheň, vďaka ktorému dôjde k uvoľneniu vlastného semena z tvrdého obalu a následnému klíčenie novej rastliny.

Z histórie vieme, že nektár z rastlín Banksia používali domorodci na živobytie. Aj v dnešnej dobe sú zdrojom nektáru pre rôzne druhy vtákov či vačkovcov.

Kvety pavúkovce

Jak se o povúkovec starat?

Ako väčšina exotických, teplomilných rastlín, neznáša i Banksia chlad. Teploty pod 10 °C spôsobí prechladnutie a následné sčernanie tejto netradičnej kvety. Snažte sa ich preto držať na teplých miestach a pravidelne im vymieňať vodu, najlepšie raz za dva dni.

Pestovatelia a importéri: