Biologické hubenie škodcov: Chémia je out

Ako sme sa nedávno dozvedeli na návšteve u pestovateľov Fransen Roses , používa na hubenie škodcov len biologicky dostupné prostriedky. Presnejšie povedané chrobáky, ktoré nezaujímajú ruže ale paraziti na nich. Tento šikovný, a celkom v súlade s prírodou, proces je perfektnou náhradou pesticídov a ďalších chemických postrekov, ktoré často bývajú smrťou nielen pre parazity, ale aj pre rastliny samotné.

Biologickému hubenie škodcov sa venuje čoraz viac pestovateľov

Okrem už spomínaného Franses Roses sa do biologického hubeniu škodcov rozhodla novo zapojiť aj spoločnosť Nice2Get !, ktorá je jediným pestovateľom ruže Harlequin, ktorú nájdete aj v našom sortimente.

Zdroj: Nice2Get Ako firma uviedla, do boja proti škodcom nasadila doslova "multi-beštiu" Cryptolaemus, inak zvanú dravé slniečko. Táto malá potvorka pripomínajúcu lienku bez bodiek sa živí Červcovité, prípadne (ak nastane nepriaznivá doba) voškami.

Často sa využíva v skleníkoch, ale svoje uplatnenie nájde aj v domácnostiach. Dodáva sa totiž v PE fľaštičkách v štádiu dospelých jedincov. Nice2Get však nasadzuje do skleníkov už aj larvy, aby na maximum využili ich potenciál.

Rovnako ako u iných pestovateľov sa dá predpokladať, že nasadenie týchto "multi-beštií" značne ovplyvní kvalitu ruží smerom nahor a podporí tak k tomuto kroku ďalších pestovateľov.

Medzi ďalších pestovateľov, ktorí využívajú biologické odstraňovanie škodcov, a ktorých ruže nájdete aj u nás sú napríklad: Rodewijk Rozen (krémová ruže Vendela), Enkasi Flower Growers Ltd. (Biela ruža Athena) a Oserian (žíhaná ruža Angry Birds).

Chemické postreky sú out

Aký najhorší dopad môžu mať chemické postreky je na dlhé debaty. Pravdou je, že v dnešnej dobe  si zväzkom reďkoviek kupujete aj malú dávku pesticídov alebo iných chemikálií.

Rady našich babičiek a mamičiek, že máme ovocie a zeleninu dôkladne umyť, než ich začneme jesť, je úplne na mieste. O niečo väčšou stávkou na istotu sú tak plodiny z našej vlastnej záhradky.

Prečo sa teda zaujímať o to, akým spôsobom sa postrekujú kvety, keď ich máme len pre dekoračné účely? Na jednej strane je tu zodpovednosť morálna. Pôde chemickými postrekmi škodíme dlhodobo, pripravujeme ju o živiny a vlastne jej "pomáhame" umrieť.

Nemenej podstatným argumentom je fakt, že kvety sú zdrojom potravy pre zberačou a opeľovačou rastlín. Vďaka ľuďom si spolu s peľom odnášajú (ak to vôbec prežijú) aj dávku drog, ktoré na ne majú rovnaký účinok ako desať práškov na spanie pre človeka. Nie je to už trochu moc?

Biologické hubenie škodcov záverom

Ešte by sme mohli na záver spomenúť med. Nikdy neviete, kam sa včely zatúlajú a kde med pozbierajú. Je tu preto určitá pravdepodobnosť, že spolu s medom si kupujeme aj dávku jedu, ktorým bola kvetina ošetrená. Je preto nesmierne dôležité podporovať biologické ošetrovanie rastlín a odstraňovanie škodcov.

Ide tak o nás ako aj o prírodu, a nesmieme dopustiť, aby jej zastarané postupy v podobe chemických postrekov ďalej poškodzovali. Každý spotrebiteľ zvlášť  odborníci môže túto myšlienku podporiť tým, že budú uprednostňovať produkty a služby, ktoré nemajú s chémiou nič spoločné.