Bledavka (Ornithogalum)

"Hviezda betlehemu"

Nie, nehovoríme o vianočných hrách, koledách alebo ozdobách stromov. Betlehemská hviezda je bežným názvom pre neobvyklú rastlinu Ornithogalum typickú svojimi kvetmi v tvare hviezdy.

Ornithogalum v miešanej kyticuOrnithugalum v kvetinovej krabičkeOrnithogalum v miešanej kyticu

Pôvod ornithogala

Ornithogalum patrí do radu asparagotvarých (Asparagales) a čeľade asparagus (Asparagaceae) a pochádza z Európy, Západnej Ázie a Južnej Afriky. Rod Ornithogalum zahŕňa 130 druhov. V Českej republike rastie zhruba 7 druhov. Väčšina u nás voľne rastúcich druhov je však vzácna až kriticky ohrozená  a jediným bežnejšie vyskytujúcim sa druhom je bledavka Kochov (Ornithogalum kochii).

Pôvodný mená Ornithogalum

Meno Ornithogalum je zložené z gréckej "ORNIS" alebo "ornitos" (vták) a "Galov" (mlieko). Z tohto významu je odvodené aj obľúbené ľudové pomenovanie vtáčie mlieko. Prečo kvetina prišla k tomuto menu je však nejasné.

Symbolika a zaujímavosti

Symbolický význam Ornithogalum je čistota, nevinnosť, nádej, dôvera a úprimnosť. Kvôli ich elegancii a osobitému čaru sú kvety Ornithogalum používané v kyticiach a iných usporiadaniach v kresťanských obradoch, ako sú svadobné obrady, pohreby či krstiny.

V kresťanskej symbolike býva často využívaná ako symbol Ježiša Krista. Ich cibuľa varom stráca jedovatosť a starí Gréci ich používali v kuchyni. Arabi z nich pripravujú pokrmy dodnes a pútnici si ich často berú ako zásoby na púť do Mekky.

Farby a tvary

Ornithogalum je výnimočne trvanlivá rezaná kvetina, zaujímavá postupným rozkvitaním všetkých kvetov na stonke. Existuje mnoho rôznych druhov Ornithogalum. Pre floristou a aranžérske použitie sa najviac hodí:

Ornithogalum arabicum a Ornithogalum saundersiae majú kompaktný chocholíky s bielymi kvetmi.

Ornithogalum thyrsoides (tiež známy ako južný veterník) má tiež biele kvety, ale sú pyramidálne, a je jednou z kvetín, ktorá je vďaka svojmu tvaru často využívaná na pohrebných vencoch .

Ornithogalum dubium je mierne odlišná, kvetenstvo má oranžovej alebo žltej s podlhovastým tvarom.

biele Ornithogalumbiele Ornithogalumoranžové Ornithogalum

Starostlivosť o rezané Ornithogalum

Kvety pred vložením do vázy šikmo zrežeme, aby boli schopné pojať čo najviac vody. Ornithogalum by nemalo byť umiestňované blízkosti mís s ovocím. Životnosť rezaného ornithogala je pri správnej starostlivosti 5-7 dní. Kvety možno vysušiť pomocou chemických sušidel alebo lisovaním.

pestovatelia

Oudendijk De Kwakel , Kwekerij Michelle van Dijk