Burza kvetín Flora Holland Aalsmeer

Kvetinová burza v Holandsku je veľmi obľúbeným miestom turistov a milovníkov kvetín. Že sa tam práve nechystáte, ale zaujímavá vás aká je holandská burza kvetov naozaj? Je to tŕnistý biznis alebo prechádzka ružovou záhradou? Holland a jeho kvetinová burza je svet plný dobrodružstva, do ktorého vás dnes necháme nakuknúť.

Burza kvetín tam, kde by ste ju možno nečakali

Iba 15 km od Amsterdamu sa nachádza mestečko Aalsmeer. So svojimi 25.000 obyvateľmi, sa zdá byť pokojným miestom pre život.

Príjemnú atmosféru dokresľujú okolité jazerá a historické záhrady.

Väčšina návštevníkov však vníma toto miesto z iného pohľadu. Aalsmeer je sídlom najväčšej kvetinovej burzy na svete. Je to epicentrum záhradníckeho obchodu.

Budova, v ktorej burza kvetov sídli, je vďaka svojim 846 štvorcovým metrom druhou najväčšou obchodnou budovou na svete.

Každý všedný deň tu na medzinárodnej úrovni obchoduje viac ako 3.500 spoločností.

Ako taká burza kvetov v Holandsku funguje

Väčšina obchodovaných kvetín pochádza z Holandska, Izraela, Keni a Zimbabwe. Priamo v Aalsmeere sa ročne obchoduje zo 7 miliárdami rezaných kvetov a 150 miliónov črepníkových.

Doprava kvetín po burze je zabezpečovaná špeciálnymi vozíky, pohybujúcimi sa po koľajniciach. Zamestnanci burzy najčastejšie využívajú typicky holandský dopravný prostriedok - bicykel.

Kvetinová burza Aalsmeer hrá dôležitú úlohu na svetovom trhu, pretože jej vývoj ovplyvňuje oficiálne ceny rezaných aj črepníkových kvetín na celom svete. Aukčný systém tzv. Holandskej dražby postupne znižuje ponúkanú cenu kvetu, kým ju niekto nekúpi.

Nákupca už večer pred aukciou vidí koľko ktorého druhu bude v ten deň v ponuke. Každý deň od 6 hodíny začína na niekoľko hodin boj o ponúkané kvety. Vďaka internetu je možné zúčastniť sa dražby online, čoho využívajú aj nákupcovia Florea.cz.

Kvetinová burza snaží dbať o spokojnosť svojich zákazníkov, takže tu nájdete aj testovacie centrum. Tu prebiehajú záťažové skúšky kvality jednotlivých kvetín, rezaných aj črepníkových. Testujú tú vzhľad, kvalitu i životnosť.

Aaslmeer je ideálnym cieľom pre turistov, ktorí radi spoznávajú zaujímavé miesta. Kúsok od seba nájdete pokojné mestečko, rušné veľkomesto aj nevšedný turistickú atrakciu - holandskou kvetinovú burzu.