Čemerica (Helleborus)

Helleborus sa tiež nazýva Zimná či Vianočná ruža.

Táto vždyzelená rastlina je jednou z najobľúbenejších trvaliek, ktorá vďaka svojim krásnym kvetom prináša prvú farbu na záhrade.

Čemerice vo svadobnú kyticuzelená čemerice

Pôvod čemerice

Čemerice patrí do radu iskernikového (Ranunculales) a čeľade iskerníkovitej (Ranunculaceae) a pochádza z Východnej Ázie a Európy, kde rastie v kamenistých pôdach bohatých na humus a vápnik. Rod Čemerice zahŕňa 20 druhov.

Pôvod mena čemerice

Meno rodu bolo odvodené z gréckeho slova "helein" ( "zraniť") a "bora" ( "jedlo"), odkazujúce na jedovatú povahu tejto rastliny. Ľudové označenie "Vianočná ruža" pochádza z toho, že kvety pripomínajú malú jednotlivú ružu.

Symbolika a zaujímavosti

Čemerica symbolizuje pokoj. Všetky časti čemerice sú toxické alebo prinajmenšom mierne toxické. Stredoveké čarodejnice mali používať túto rastlinu k prebudeniu démonov, zatiaľ čo iní ju zasadili vedľa svojich dverí, aby zlých duchov odohnali. Svoje využitie nájde, ako v zimných svadobných kyticiach , tak v kyticiach miešaných .

Farby a tvary

To, čo nazývame kvety, sú v skutočnosti sepaly, ktoré obklopujú okvetné lístky a chránia pravé kvety, ktoré sú v skutočnosti uprostred sepalu, skladajúci sa zo skupiny tyčiniek a malých a nevýznamných okvetných lístkov. Sepaly sú vzrušujúce a sú v širokej škále farieb, od fialovej až po ružovú, zelenej, žltej, bielej, a dokonca aj čierne. Veľké dlaňovito delené listy pokrývajú pôdu a sú zelené aj cez zimu.

fialová čemericeružová čemericezelená čemerice

Starostlivosť o rezanú čemericu

Kvety pred vložením do vázy zrežte. Odstráňte tiež všetky listy, ktoré by zasahovali do vody. Životnosť rezaných čemeríc vo váze je pri správnej starostlivosti 8-12 dní. Vzhľadom na toxicitu sa treba vyhnúť požití deťmi a inými domácimi miláčikmi. Kvety sa sušia chemicky, listy sa uchovávajú glycerínom. Listy aj kvety sa dajú lisovať.

pestovatelia

Winter Angels , Nachtvlinder BV , BenBat van der Veen en Nelli Haasakker