Černuška (Nigella)

Páči sa vám kytica z lúčnych kvetov? Krehká černuška je ten správny doplnok.

Viete s čím vám černuška pomôže vo vašej domácnosti?

Nigella v miešanej kyticuNigella v miešanej kyticu

Pôvod černušky

Černuška patrí do radu iskernikovitého (Ranunculales) a čeľade iskerníkovej (Ranunculaceae). Pochádza z Ázie a zahŕňa 20 druhov. Vo svojom rodnom biotope rastlina rastie na poliach, pozdĺž krajníc,v skalnatom alebo spodných podložiach. Do Európy sa dostala v roku 1570 z Damasku.

Pôvod mena Nigella

České i latinské pomenovanie bolo odvodené od čiernej farby semien. (Nigella - z latinského Nigellus: načernalý). Ľudovo je černuška označovaná ako "čierna rasca". Poetické označenie "Láska v hmle" je odvodené od vzhľadu kvetu, ktorý je jemne zahalený.

Symbolika a zaujímavosti

Nigella predstavuje harmóniu a lásku. Je symbolom väzieb, ktoré spájajú ľudí.

Od staroveku sa Nigella používa ako potravina i liek. Semená majú korenistú chuť i vôňu, vďaka tomu sa často používajú pri varení (sú pridávané do pečiva, polievok, omáčok, mäsa). Černucha má preukázateľný vplyv na ľudské zdravie - pomáha pri chrípke, alergiám, problémy so žalúdkom či črevami.

V domácnosti sa hodí aj na iné účely - jej vôňa odpudzuje mole. Vypestovať si ju môžete aj na vašej záhradke.

Farby a tvary

Krehké kvety sa používajú na zjemnenie kytíc, ale dajú sa aj usušiť do celoročných aranžmánov. Nachádzajú sa v rôznych odtieňoch ružovej až červenohnedej, svetlo modrej až fialovej modrej, fialovej a bielej.

modrá NigellaNigellabiela Nigella

Starostlivosť o rezanú Nigellu

Kvety pred vložením do vázy šikmo zrežeme, aby boli schopné pojať čo najviac vody. Najlepším spôsobom je ,zrezať pod vodou, aby sa do reznej rany nedostal vzduch, ktorý by bránil absorpcii vody. Odstráňte tiež všetky listy, ktoré by zasahovali do vody. Nigella je veľmi citlivá na vyšší obsah etylénu v ovzduší, ktorý produkuje zrelé ovocie a zelenina, a nemala by byť umiestnená v blízkosti mís s ovocím.

Môžu sa zrezávať celé rastliny, suší sa zavesená v tme.

pestovatelia

Steenwijk Abbenes , R. Godwaldt, JH vd Zalm