Čerstvé rezané ruže z Kene

Túžite po exotickej kráske z ďalekej Afriky? Každý rok k nám do Česka putujú tisíce týchto krások, bežne sa s nimi stretávate, míňate je, možno sa na ne i usmejete, len o tom možno neviete. Áno, reč je o ružiach z Afriky.

Prečo zrovna Afrika?

Na prvý pohľad sa Afrika môže zdať ako nehostinné miesto pre pestovanie kvetín. Opak je ale pravdou. Rovníkové podnebie je priamo ideálne pre celoročné pestovanie ruží. Teplé a slnečné počasie nahráva pestovaniu za minimálne náklady a s leteckou dopravou je výrazne znížená ekologická záťaž oproti bežnému skleníkovému pestovania. Nie je totiž potrebné svietiť a používať klimatizáciu. Problém je len voda, preto väčšinu afrických fariem nájdete pri veľkých jazerách a niektoré z týchto fariem využívajú dômyselného spôsobu recyklácie zálievkovej vody.

Zaujímavosti v pestovaní ruží na čiernom kontinente

Rastliny nie sú zasadené do bežnej pôdy, ako to poznáme z našich českých záhradiek či parkov. V Afrike sa na niektorých farmách vsádza ruže do pemzy (vyvretá hornina), ktorá leží na polyetylénových fóliách. Pemza je dobre priepustná a prebytočná voda sa zachytáva na spodnej fólii a znovu využívaná pre ďalšiu zálievku. Pemze dávajú pestovatelia prednosť aj preto, že na rozdiel od bežnej pôdy sa v nej nešíria choroby rastlín.

Sian Roses

Najväčší Kenskou farmou je Karuturi farm pri jazere Naivasha.

Z Afriky až do Českej Republiky

Keď sa začnú objavovať farebná puky, znamená to, že ruže sú pripravené na zber. Rez sa vykonáva v čase, keď sa korunné plátky ešte nerozvinuli. Vďaka tomu sa životnosť a stálofarebnosť kvetov predlžuje. Rez kvetín prebieha ráno alebo večer, aby kvetina zostala čo najdlhšie čerstvá a následne putuje do chladiarne. Ďalej ju čaká triedenie a balenie podľa priania zákazníka a po tomto procese sú ruže pripravené k exportu na trh.

Ktoré druhy ruží dováža Florea.cz z tejto africkej krajiny? Z farmy Isinya Roses sú to napríklad jednokveté ruže Fancy Curioso, Bella Rose či Sudoku. A trsové ruže Fireworks, Flashing a Snowflake. Tieto druhy ruží budú robiť radosť samostatne v jednofarebnej či viacfarebnej kytici alebo alebo je možné voľne kombinovať s dekoračnou zeleňou . Naším obľúbeným dodávateľom viackvetých ruží je farma Sian Roses. Z jej Fair Trade produkcie pochádza aj obľúbená novinka - ruža Pink Sudoku.

Africkej ruže v číslach:

  • rast ruží k rezu trvá v Afrike len 3 týždne
  • ročne sa z Afriky dováža na európsky trh 400 miliónov ruží o váhe 85 tisíc ton
  • ruže sa vydávajú na cestu dlhú 5 tisíc kilometrov
  • od zberu kvetiny po doručenie kvetov na trh neuplynie zvyčajne viac ako 24 hodín
  • ružové farmy dávajú prácu až 200 000 ľudí

Sian Roses