Certifikáty: Čo znamenajú a prečo nás majú zaujímať?

Často sa na Florea dočítate o tom, že ponúkame "férové kvety" certifikovaných pestovateľov. Čo ale jednotlivé poľnohospodárske certifikáty znamenajú a ako sa získavajú? Rozhodli sme sa vám jednotlivé certifikáty priblížiť, aby ste o našich ružiach vedeli zase o trochu viac.

Fairtrade

Certifikát Fairtrade je dôkazom toho, že pestovateľ spĺňa kritériá v oblasti ekologicky šetrnéj výroby, s ohľadom na sociálne a pracovné podmienky zamestnancov tretieho sveta. Tzn. spravodlivo delia zisk medzi zamestnancov, výrobcov, dovozcov a predajcov.

Tento typ certifikácie sa od ostatných výrazne líši.

Každý Fairtrade pestovateľ získa tzv. Desaťpercentnú prémiu z každého predaného kusu nesúci fairtrade označenie.

Táto suma potom putuje na jeho členské konto pre sociálne projekty, ktoré riadi nezávislá komisia.

Z tohto konta potom pestovateľ platí nadštandardnú starostlivosť svojim zamestnancom (napr. Očkovanie, firemné nemocnice atď.) Alebo stavia firemné škôlky a družiny.

EHPEA Code of Practice

Organizácia EHPEA usiluje o sociálne a environmentálne zodpovedné výrobné metódy. Svojim členom poskytuje všetky potrebné informácie formou školení, trénerov a individuálnych konzultácií, vďaka ktorým sú si poľnohospodári istejší počas zavádzania a využívania nových metód v praxi.

V rámci členstva majú pestovatelia na výber z troch certifikátov: EHPEA Gold, EHPEA Silver a EHPEA Bronze. Každý z nich symbolizuje rôznu mieru angažovanosti v organizácii a informuje spotrebiteľov o zavedených metódach.

Organizácia EHPEA má aj veľkú podporu zo strany etiópskeho štátu. Aj vo väčšine zahraničných supermarketoch nájdete iba kvety nesúce toto označenie.

GAP

GAP je skratkou pre Good Agricultural Practice, voľne preložené ako správna poľnohospodárska prax, ktorú zabezpečuje celosvetová organizácia Global GAP

Je to súbor už existujúcich noriem, ktoré prehľadne zlúčili popredné európske obchodné firmy.

Štandardy zahŕňajú požiadavky na bezpečnosť potravín, ochranu práce, ochranu zvierat a životného prostredia.

Spoločnou víziou je bezpečné a udržateľné poľnohospodárstvo po celom svete.

Global GAP poskytuje záujemcom potrebné programy a nástroje, vďaka ktorým môžu tieto ciele dosiahnuť.

Čo to znamená v praxi? Učí poľnohospodárov napríklad to, ako si vyrobiť vlastní kompost z biologického odpadu, alebo ako možno zbierať a recyklovať dažďovú vodu na polievanie rastlín. Výrazne tak zníži plytvanie prírodnými zdrojmi a ušetrí prírodu ako takú.

Fair Flowers Fair Plants

Ďalší významný certifikát, ktorý je snáď už povinnosťou každého súčasného poľnohospodára. Fair Flower Fair Plants si zaslúžia tí pestovatelia, ktorí spĺňajú najvyššie nároky týkajúce sa životného prostredia a personálu z hľadiska pracovných podmienok, hygieny a bezpečnosti práce. FFP nie je ale len certifikát, je to tiež štítok s unikátnym kódom, vďaka ktorému možno ľahko dohľadať pôvod rastliny i metódu pestovania a veľa ďalších užitočných informácií.

MPS-SQ

Jedná sa o medzinárodnú kódex správania.

Vzťahuje sa na poľnohospodárske produkty a umožňuje pestovateľom preukázať, že ich výrobky sú pestované za dobrých pracovných podmienok.

Certifikát MPS-SQ je založený na všeobecnej deklarácii ľudských práv a kódexu správania.

To znamená, že zamestnanci fariem sú dostatočne preškolení na svoju prácu a sú oboznámení aj s prípadnými rizikami, ďalej že im bola zabezpečená dostatočná zdravotná starostlivosť a interné školenia BOZP a prvej pomoci.

MPS-ABC

Nie je to len certifikát, ale unikátny svetový štandard, ktorý funguje ako meradlo k preukazovaniu do akej miery sú poľnohospodárske metódy šetrné k životnému prostrediu. Označenie sa delí na tri úrovne, MPS-A, MPS-B a MPS-C, a práve MPS-A je najhodnotnejšie. Znamená, že firma je šetrná k životnému prostrediu ako to vôbec len možné. Držitelia tohto certifikátu sú najviac transparentné pre spotrebiteľov a zároveň z hľadiska marketingu patrí medzi najzaujímavejšie.

Medzi certifikovaných pestovateľov, ktorých ruže môžete nakúpiť na Florea patria napríklad spoločnosti Van den Berg Roses, Fransen Roses, Nice2Get, Sian, Afriflora, Holla Roses, Timaflor, Ayana, Akina a mnoho ďalších.