Cezmína (Ilex)

Prečo sa cezmína stala symbolom Vianoc a čo má spoločné s Hollywoodom?

červená cezmínaList cezmíny, IlexČervený Ilex, cezmína

Ilex patrí do rádu cesmínotvaré (Aquifoliales) a čeľade cesmínovitej (Aquifoliaceae). Ilex zahŕňa 400 druhov a je zastúpený na všetkých kontinentoch. V ČR žiadny druh cezmíny prirodzene nerastie, ale v záhradnom centre ju zoženiete ľahko.

Pôvod mena ilex

Latinské slovo Ilex pochádza z Quercus ilex (holý dub), pretože listy cezmíny vyzerajú trochu ako dubové listy. Podľa anglického názvu cezmíny "holly" je pomenovaný Hollywood.

Symbolika a zaujímavosti

Kresťania považujú cezmínu za symbol večného života - pichľavé listy predstavujú Kristovu tŕňovú korunu a červené plody jeho krv. Podľa povesti mal jeden tŕň z tejto koruny získať cisár a český kráľ Karol IV. a nechať ho vsadiť do Svätováclavskej koruny.

Tiež to bola jedna z rastlín, ktorú Kelti používali pri oslavách zimného slnovratu. Táto dekoračná zeleň sa nepoužíva iba do kvetinových väzieb, ale tiež do adventných vencov a vianočných aranžmánov.

Kresťanská symbolika, ale aj dokonalá farebná kombinácia z červenej cezmíny urobili obľúbený symbol Vianoc. Pri pohľade na ilex si na Vianoce spomenie snáď každý.

Farby a tvary cezmíny

Listy sú tuhé alebo mäkké, na okraji celokrajné, pílkovité alebo ostnaté, s drobnými opadavými alebo vytrvalými palisty. Plodom je guľovitá dužinatá kôstkovica obsahujúce zvyčajne 4 až 6 semien. Zrelé plody sú zvyčajne k dispozícii v červenej, ale aj žlté, oranžové, zelené, krémové a lososovo ružovej farbe. V období Vianoc sa farbí do zlatých, strieborných i platinových odtieňov.

Cesminažltá cezmínačervená cezmínaoranžová cezmína

Starostlivosť o rezanú cezmínu

Cezmínu zrežte ostrým a čistým nožom alebo strihacími nožnicami 3 až 5 centimetrov od stopky. Odstráňte prebytočné listy a bobule tak, aby nezavadzali vo vode a vložte do čistej vázy . Dávajte pozor na zbytočné bobule, ktoré môžu spôsobiť škvrny. Cezmína má životnosť 7 až 21 dní.

Vetvičky cezmíny sa sušia glycerínom, nestráca svoju farbu ani plody.

pestovatelia

Kwekerij Zevenhoven vof , Kwekerij Wijfjes , Boomkwekerij MJ Rijkaart BV