Chryzantéma: symbol priateľstva, večnosti a japonských cisárov

Chryzantéma, chryzantéma, jesenné kvetina Chryzantéma má v Čechách nálepku pohrebné kvety. Vo svojej domovine v Číne a Japonsku je chryzantéma symbolom japonských cisárov a ústredným motívom cisárskej pečate a štátneho znaku Japonska. Chryzantému môžete poznať aj pod mnoho ďalšími názvami, napríklad: chryzantéma, dušička a kráľovná jesene. V jazyku kvetov je chryzantéma kvetinou priateľstva a večnosti. Poďme si o tejto jesennej kvetine povedať niečo viac!

Kvetina na hrob i do kytice

Nie je úplne jasné, prečo je u nás chryzantéma vnímaná ako pohrebné kvetina. V období dušičiek patrí k najpredávanejším kvetinám na hrob. Môžeme sa len domnievať, že je to kvôli jej vlastnostiam. Má tuhý korienok a vydrží aj zákerne nízke teploty. Skôr bolo trochu trúfalé a možno aj nevhodné darovať chryzantémy k narodeninám. Tí najviac poverčiví tvrdili, že privoláva smrť. Doba sa našťastie zmenila a floristi ju často používajú do miešaných kytíc .

Chryzantéma - zaujímavosti

Chryzantéma je kvetinou, ktorá rozhodne vie prekvapiť. Existuje vyše 5 000 druhov chryzantém. Niektoré z nich berú dych, majú nádherné sýte farby, iné majú zaujímavé zloženie kvetov. Iné sú nenápadné a jemné. Pestovatelia sa neustále predháňajú v tom, kto vyšlachtí krajšie a zaujímavejšie chryzantémy.

Chryzantéma má niekoľko podskupín: chryzantéma jednokvetá, viackvetá a chryzantéma santini. Rozdiel medzi nimi je tak vo veľkosti, tak počtu kvetov. Santini je najmenší z nich a floristi ju používajú prevažne na tvarovanie kytíc do guľata.

Chryzantéma, chryzantéma, jesenné kvetina

Domovinou tejto jesennej kvetiny je Čína a Japonsko. V oboch krajinách má pre ich kultúru veľký význam. Zlatá chryzantéma je tu symbolom japonských cisárov, zdobia trón a je ústredným motívom cisárskej pečate a štátneho znaku Japonska. Pre Japoncov je chryzantéma symbolom slnka, sily a zdravia.

V Európe sa chryzantémy pestujú od 18. storočia. Na Ďalekom Východe je kultúra pestovanie chryzantém merateľná na tisícročia. Názov chryzantéma pochádza z gréckych slov Chrys - zlatý (pôvodná farba kvety) a Athemion - kvetina.

Kedy a ako sa chryzantéma dostala do Českej republiky? O jej šľachtenie na našom území sa zaslúžil preslávený záhradný architekt František Jozef Thomayer.

Chryzantéma v medicíne

Podľa Japoncov vám zdravie a dlhovekosť zaistí  kúpeľ s výluhom z tejto kvetiny. Dlhý život a zdravie vraj zaručí aj jeden lístok z chryzantémy v pohári s vínom.

Aj pre tradičnú čínsku medicínu je chryzantéma symbolom sily. Nálev z kvetov, listov a koreňov sa predtým používal pri infekčných ochoreniach a na posilnenie pečene a zraku. Chryzantémový čaj je v Číne aj dnes jeden z najobľúbenejších horúcich nápojov. Jeho pitie vám zaistí dlhovekosť a krásu.

Ako sa starať o rezané chryzantémy

Chcete si urobiť radosť kyticou chryzantém? Na rozdiel od iných kvetov sa môže pýšiť naozaj dlhou životnosťou. Nie je tak ťažké sa chryzantému postarať. Pri správnej starostlivosti sa vám táto nádherná jesenné kvetina odmení až 4 týždňový životnosťou. Táto starostlivosť o chryzantémy je podľa floristov najlepší:

  1. predtým ako vložíte chryzantémy do vázy, odstráňte listy, ktoré by vo vode hnily.
  2. Vodu vo váze nevylievajte, iba dopĺňajte.
  3. Stonky chryzantém pravidelne skracujte. Ešte lepší ako klasický rez je stláčanie alebo lámanie, ktoré umožní kvetinám prijímať viac vody.
  4. Nezabudnite na výživu pre rezané kvety . Čistí vodu od baktérií a pomáha kvetinám po prevoze nabrať sily po náročnej ceste.