Orchidej člunatec (lat. Cymbidium): čo o nej vieme?

Cymbidium pochádza z tropických a subtropických oblastí Ázie. Vďaka svojim nízkym teplotným nárokom je jednou z najobľúbenejších orchideí. Čo o ňom vieme?

Názov podľa okvetných lístkov

Táto orchidea je vďaka tvaru okvetných lístkov známa ako člunatec. Je to jedna z mála orchideí so zimným obdobím kvitnutia, takže je k dispozícii od septembra. Práve to z nej robí pravdepodobne najobľúbenejšiu orchideu kvitnúcu v zime a na jar.

Cymbidia sa pestujú už tisíce rokov, najmä v Číne. V Ázii je cymbidium symbolom úcty a priateľstva. Confucius vo svojom diele poctil túto orchideu označením "Kráľ vôňe".

Cymbidia delíme podľa veľkosti kvetov do dvoch skupín - veľkokveté a malokveté.

Orchideje Člunatec

Ako sa o člunatec postarať?

Aby vám cymbidium vydržalo čo najdlhšie, šikmo zrežte stonku o cca 2 cm a dajte do vysokej vázy, ktorá bude kvetinu podopierať a udrží tvar aj životnosť stonky. Ak stonka sčernie, znamená to, že kvetina nevstrebáva dostatočné množstvo vody a je potrebné ju znova zrezať.

Tieto orchidey neznášajú prudké teplotné výkyvy a majú rady chladnejšie podnebie, je dobré ich mať v miestnosti, kde teplota neprekročí 20 ° C. Pri dodržaní týchto podmienok sa z krásy cymbidia budete radovať po dobu od 2 až do 3 týždňov.

Pestovatelia:

Mykali
Prins Orchidee

YouTube: