Klinček (lat. Dianthus): čo o ňom vieme?

Nazýva sa božský kvet, na Slovensku je najbežnejší názov klinček, latinsky dianthus. Krásna kvetina, ktorá ani v rezanej podobe určite nestráca svoj pôvab a ozdobnosť.

Pôvod mena karafiátov

Svoje latinské meno získal karafiát po antickom bohu Diovi (dianthus - dosl. Preklad: Diova kvetina). Domovinou klinčeka je stredomorie, ale vyskytuje sa aj v Severnej Amerike, Ázii a Južnej Afrike. Jeden z druhov rastie aj v arktickom pásme Ameriky! Napriek tomu patrí dianthus pod slnko a najčastejšie ho vidíme rásť na slnečných miestach a to do výšky od 30 do 90 cm.

Druhy a farby karafiátov

Karafiátov existuje okolo 320 druhov, z ktorých niektoré sú v súčasnej dobe už ohrozené. Pre karafiát je, okrem rozštiepených či ozubených okvetných plátkov, typická priamo snová vôňa, ktorá donúti k úsmevu. Historicky i komerčne najznámejšou je samozrejme červený karafiát s ozubenými okvetnými plátkami.

Bola by však škoda kvôli nemu prehliadať ďalšie krásne farby a tvary kvetov. Karafiát totiž nie je len o jednej farbe a už rozhodne nie o usporiadaní okvetných plátkov. Existuje toľko variácií, ktoré vás dokážu prekvapiť svojou vysokou okrasnostou! Nájdeme aj také karafiáty, ktoré sú biele a lemujú ich sýto fialová linka alebo aj také, ktoré horia farbami afrického slniečka.

Starostlivosť o rezané karafiáty

Akonáhle vám karafiáty doručíme domov , skráťte im stonky cca o 2–3 cm a tiež odstráňte všetky listy, ktoré by zasahovali do vody. Pomáhajú vzniku baktérií vo vode a tým pádom predčasnému úhynu klinčeka a preto je lepšie sa ich zbaviť. Vodu následne meňte raz za dva dni. Karafiáty patria medzi kvety s dlhou výdržou. Za správnu starostlivosť sa vám odmenia až trojtýždňovou životnosťou.

Na Florea nájdete rezané karafiáty jednokveté aj viackveté . Nemožno však povedať, ktoré sú lepšie. Oba typy karafiátov majú niečo do seba a hodia sa ako do kytice , tak do vázy nielen k ružiam .