ekvádorske ruže

Patrí medzi vyhlásené krásky medzi ružami. Elegantne sa "nosí" na dlhom stonku, ich krása tkvie v mohutných kvetoch a širokom farebnom spektre, ktoré ponúka. Obyvatelia Ekvádore môžu byť na svoje vyhlásené ekvádorské ruže právom hrdí.

Úctyhodná dĺžka ekvádorskej ruže

Ak sa spýtate obyvateľov Ekvádoru, ako je možné, že je ekvádorská ruža tak dlhá, pravdepodobne vám odpovie, že sa celý svoj rast snaží dostať čo najbližšie k slnku.

Čo je na tom pravdy nevieme, ale vieme, že dĺžka ekvádorskej ruže je daná hlavne rovníkovým podnebím.

Ružiam svedčí kombinácia suchých horúcich dní a chladných nocí. K tomu na ruže prevažnú časť dňa dopadá slnečné svetlo v 90 ° uhle a ruže rastú vo výživné sopečnej pôde juhoamerických Ánd.

Skrátka tie najlepšie podmienky pre pestovanie ruží sú práve v Ekvádore. Výsledkom je ruža so 130 cm dlhou stopkou.

Rozprávkovo farebné kvety ruží

Vďaka tomu, že ruže rastú v nadmorskej výške okolo 2800 metrov veľmi pomaly, je ich charakteristickým znakom veľký, bohatý a nádherný kvet. Naviac je špecialitou ekvádorských ruží tiež naozaj široké spektrum farieb, v ktorých kvitnú. Našli by ste ich zhruba v 60 rôznych tónoch červenej, ružovej, fialovej a žltej.

Rolls-Roycom medzi kvetmi, ale za akú cenu

Ich popularitu už tak trochu predvídali farmári, ktorí pôdu používali pre pestovanie zemiakov, kukurice a obilia. Akonáhle zistili, aký vplyv má pôda na kvety, ihneď ju rozpredali kvetinovému priemyslu. Ekvádorské ruže sú žiadané po celom svete. Len do "susedných" USA sa ich každý rok z Ekvádoru dopraví neuveriteľných 650 miliónov kusov.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Jazyk kvetov letom svetom

 

 Kvetinami, ktoré dostala britská vojvodkyňa a manželka budúceho nasledovníka trónu princa Williama - Kate Middleton ako dar k narodeniu ich prvého kráľovského potomka, malého princa George, boli práve ekvádorské ruže.

Jedinou jazvou na ekvádorských ružiach je  spôsob ich pestovania: malá regulácia poľnohospodárstva a ignorácia ochrany životného prostredia má za následok stále vysoké percento používanie pesticídov a herbicídov, ktoré sú karcinogénne a ohrozujú tak zdravie svojich zamestnancov.

Preto zatiaľ jediným rozumným riešením je také kvetinové farmy nepodporovať a nakupovať kvety len o férových producentov. Preto u nás na Florea.cz nájdete ekvádorské ruže iba od certifikovaných pestovateľských fariem, ktoré sa môžu pochváliť certifikátom Aliancia dažďových pralesov.

Ten zaručuje dlhodobú snahu farmy o zlepšenie pracovných a životných podmienok svojich zamestnancov, rovnako ako dodržiavanie pracovných postupov, ktoré kladú dôraz na ochranu životného prostredia, ako je napríklad minimálne použitie agrochemikálií alebo zodpovedné hospodárenie s vodou, pôdou a ďalšími prírodnými zdrojmi.