Eryngium - okrasný bodliak

Bodliak do kytice? Budete prekvapení akú parádu dokáže Eryngium vytvoriť.

Asi netušíte, že patrí do rovnakej čeľade ako všetkým známa mrkva. Narozdiel od nej sa však perfektne hodí do elegantných svadobných kytíc .

Okrasný bodliak v kytici

Pôvod eryngia

Eryngium , česky žralok, patrí do radu zelerotvaré (Apiales) a čeľade mrkvovitej (Apiaceae). Jedná sa celosvetovo rozšírený rod rastlín vyskytujúcich sa v miernych a subtropických pásmach, čítajúce okolo 250 druhov rastlín.

Pôvod mena

Eryngium: vypožičaný z latinčiny ēryngē, -ǐum odvodené z gréckeho éry, ktorý už označil rôzne druhy súčasného rodu, ale aj iné bodliaky. Meno rodu "Eryngium" pochádza z názvu používaného pre rastlinu v starovekom Grécku. Meno používal Theophrastus, tiež nazývaný ako otec botaniky, pravdepodobne pre rastlinu Eryngium campestre.

Symbolika a zaujímavosti

Eryngium je symbolom nezávislosti, závažnosti a príťažlivosti. Najviac mu to pristane v miešaných kyticiach z menej tradičných kvetov. Svoje uplatnenie nájde aj ako dekoračná zeleň do kytíc z lúčnych kvetov a svadobných kytíc . Rovnako ako ďalšie okrasné bodliaky pôsobia dekoratívne v suchých aranžmánoch, a preto sa často ich kvety sušia.

Eryngium, okrasný bodliak v kyticiKytice s okrasným bodliaky

Farby a tvary

Kvety okrasného bodliaka sú kopulovité okolíky zvyčajne modrej, fialovej, zelenej alebo belavej farby obklopené ostnatými listami. Je to veľmi medonosná rastlina.

   Okrasný bodliak - Eryngium

Starostlivosť o rezané Eryngium

Stonky zrežte ostrým nožom pod uhlom 45 stupňov. Odstráňte všetky listy, ktoré by zasahovali do vody. Chráňte kvety pred priamym slnečným žiarením, prievanom alebo nadmerným teplom. Životnosť eryngia vo váze je cca 6-10 dní.

Ak budete chcieť rastlinu sušiť , zaveste ju ideálne v tmavej miestnosti pri izbovej teplote kvetenstvom dole, takto možno aj v domácich podmienkach dosiahnuť veľmi pekných výsledkov.

Pestovatelia okrasných bodliakov

Kwekerij Sinn

Win BLOOM