Jícnovka či Lisianthus (lat. Eustoma): čo o nej vieme?

Krásny kvet, ktorý si získal čestné miesto v troch kyticiach: jarná kytica, svadobná kytica, lúčna kytica. A je to tak správne.

Sviežo vyzerajúce kvety, jemné farby a dlhá životnosť - to je lisianthus.

Jícnovka neboli Lisianthus

Pôvod jícnovky

Väčšina ľudí považuje eustomu, práve pre jej vzhľad, za lúčna kvetinu. Preto sa ťažko verí, že tak nádherná a jemná kvetina ako je eustoma, pochádza z trávnatých prérií Mexika. Dokonca je možné vidieť ju rásť v Nebraske a Colorade. Práve pre svoj pôvod neznáša vlhkosť a v byte sa jej darí tam, kde je sucho - ideálne v blízkosti radiátora.

V Holandsku začala byť eustoma šľachtená v 80. rokoch, nielen za účelom vyšľachtenia nových farieb a zaujímavých kvetov. Hlavným účelom bolo zvýšenie počtu korunných lístkov. Dnes sú hlavnými oblasťami pestovania a šľachtenia Japonsko a Nový Zéland.

Svoj názov získala eustoma spojením dvoch gréckych slov: "krásny" a "ústa". Okrem už zažitých pomenovaní, eustome sa tiež hovorí lisianthus. Zaujímavosťou eustomy je, že jej pomerne masívne šedozelené lístky voňajú po hrachových strukoch.

Eustoma a jej cena

Cena rezané eustomy je ovplyvnená viacerými faktormi. Tým prvým a najhlavnejším je dopyt, ktorá je čo mesiac iná. Podľa toho sa mení aj jej nákupná cena na holandskej kvetinovej burze. Ďalej je cena eustomy daná kvalitou, spôsobom pestovania a počtom kvetov.

Starostlivosť o rezané eustomy

Pri správnej starostlivosti sa vám eustoma odmení až 2 týždne vo váze. Rovnako ako po každom doručení kvetov je treba tiež eustome skrátiť stonky, ideálne pod vodou, šikmým rezom o 2 cm. Eustomu potom vložte do dobre umytej vázy s roztokom vody a výživy.

Stonky skracujte každé tri dni, vodu meňte pravidelne a budete mať doma spokojnú eustomu :)