Fair trade versus Fair Flowers Fair Plants

Aký je rozdiel medzi týmito dvomi najrozšírenejšími certifikátmi? A prečo je tak dôležité ich "nálepky" hľadať nielen na kvetoch, ale napríklad aj káve, ovocí a zelenine?

 

Najskôr si povieme čo majú FT a FFP spoločného. Oba tieto certifikáty sú potvrdením pre spotrebiteľov, že nakupuje výrobky či produkty vypestované alebo vyrobené s ohľadom na prírodu a pracovné podmienky zamestnancov. V oboch prípadoch sa jedná o uznávané poľnohospodárske certifikáty a existuje viacero krajín, kde iné, než férové produkty na pulty obchodov nesmú.

Ako je to v ČR s Fair trade kvetinami sme si už načrtli.

Fair trade je druh obchodu

A týka sa nielen kvetov, ale aj ovocia, zeleniny, kávy a ďalších. Ľudia z krajín Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky dostávajú spravodlivú mzdu za svoju prácu. Za svoje produkty potom dostanú spravodlivú výkupnú cenu, ktorá pokryje náklady na produkciu a dôstojný život celej rodiny.

Deti tak majú šancu chodiť do školy a vzdelávať sa. Za týmto účelom vznikli certifikované Fairtradové družstva. Tým patria tzv. prémie, ktoré môžu využiť na vzdelávanie, ale aj na vybudovanie zdravotníckeho zariadenia, zdokonalenie výrobných procesov alebo postavenie studne s pitnou vodou.

Najlepšie na tom všetkom je, že počas rozhodovanie o tom, ako naložiť s prémiami panuje demokracia. Všetci majú právo prispieť svojím názorom, ako s prémiami naložiť. Kým pre nás je pracovná zmluva samozrejmosťou, v týchto krajinách je to skôr vzácnosť.

Preto je súčasťou fair trade obchodu dodržiavanie pracovných práv - riadne vyhotovená zmluva, únosná pracovná doba, bezpečné pracovné podmienky a garancie aspoň minimálnej mzdy.

Detská práca je zakázaná a veľmi prísne postihovaná. Podmienkou fair trade spolupráce je pestovanie s ohľadom na životné prostredie. Chemikálie nemožno použiť ako prevenciu, ale iba v prípade, keď sú ich plodiny vážne ohrozené škodcami alebo chorobami.

Fair Flowers Fair Plants je kódex správania

Tzn. pestovanie kvetín zodpovedným prístupom k prírode. Medzi požiadavky na splnenie podmienok patria otázky životného prostredia, hygieny, bezpečnosti a podmienok pre personál. Patrí sem napr. zabezpečenie bezpečného a zdravotne nezávadného pracovisko, minimálne alebo žiadne používanie pesticídov alebo napríklad zalievanie iba dažďovou vodou a vykurovanie skleníkov zemným plynom.

Bohužiaľ, kvôli nízkemu dopytu neboli pestovatelia dostatočne motivovaní k tomu, aby sa tohto "programu" zúčastnili. Kvetinový sortiment s označením FFP bol veľmi nízky a preto bude rok 2017 posledným rokom, kedy je možné kvety s týmto označením nájsť a nakúpiť. FFP tak existovala len  jedenásť rokov.

Neznamená to však, že by pestovatelia upustili aj od udržateľného rozvoja a začali kvety opäť striekať pesticídmi. V udržateľnom rozvoji a v ekologicky šetrnej produkcii budú pokračovať naďalej. Predsa len na to existujú zákony a výhody takéhoto pestovania si pestovatelia dobre uvedomujú.