matiola (Matthiola Incan)

Ak chcete ozdobiť dom pestrým morom farieb a celý ho prevoňať, potom práve stredomorská kráska matiola je tá správna voľba.

Matthiola v miešanej kyticuMatthiola v miešanej kyticu

Pôvod Matthiola

Matthiola patrí do radu brukvotvaré (Brassicales) a čeľade kapustovité (Brassicaceae). Pochádza z oblasti okolo Stredozemného mora a vyskytuje sa tak v Európe, ako aj Ázii a Afrike. V súčasnosti existuje okolo 50 druhov matiol.

Pôvod mena Matthiola

Fiala (Matthiola) má svoje latinské pomenovanie po talianskom lekári Pietro Andrea Mattioli autorov radu lekárskych a botanických prác. Nemecké pomenovanie Levkojen pochádza z gréckeho "leukoion" a označuje biele fialky. Oválne šedozelené listy inšpirovali botanický názov Incan, čo znamená "chlpatá" všeobecný názov "chlpatý".

Symbolika a zaujímavosti

Kvetina je spájaná s romantikou, pikantne-sladká vôňa po škorici a klinčekov posilňuje romantickú povahu v kytici. Vzhľadom k tomu, že kvety symbolizujú šťastný život, sú často používané vo svadobných kyticiach a aranžmánoch.

Sušené kvety Matthioli sa vďaka svojej intenzívnej vôni používajú často ako prímesi do čajov. Matthiola je zaujímavá aj tým, že kvitne aj v noci, pričom svojou intenzívnou vôňou sa snažia prilákať opeľujúci hmyz.

Farby a tvary

Rovnako ako všetky kvety sa farebný význam kvetov mení z odtieňa na odtieň. Biele a pastelové farby sú vhodné pre svadby. Červená vyjadruje vášeň a je ohromujúci v rustikálnej kytici divokých kvetov. Modrá a purpurová vyjadrujú pokojnejšiu radosť, zatiaľ čo odrody citrusových farieb odrážajú šťastie.

fialová Matthiolabiela Matthiolamarhuľová Matthiola

Starostlivosť o rezané Matthioli

Kvety pred vložením do vázy šikmo zrežeme, aby boli schopné pojať čo najviac vody. Odporúča sa vymieňať vodu každý deň, pretože stonky vylučujú sliz. Matthioli sú veľmi citlivé na vyšší obsah etylénu v ovzduší, ktorý produkuje zrelé ovocie a zelenina. Životnosť rezaných Matthiol je pri správnej starostlivosti 8-10 dní.

Kvety možno vysušiť zavesením na suchom mieste mimo priameho slnka, avšak sušenie pomocou piesku umožňuje zachovať lepšie tvar kvetov. Tmavšie odtiene lepšie zachovávajú farbu a nezanedbateľnou výhodou pri sušení Matthioli je to, že aj sušené kvety si po dlhú dobu zachovávajú intenzívnu vôňu.

Pestovatelia

Anton van der Hout , Kwekerij de Googh , Peter van der Voort Almere