Forbes.cz: Krehký biznis. Cesta kvetín z burzy

Krehký biznis. Cesta kvetín z burzy do najväčšieho e-shopu v Česku

Z jedného konca na druhý nevidíte, pretože tento sklad, no vlastne skôr hangár, je druhým najväčším komerčným objektom na svete. Rozprestiera sa na ploche deväťsto metrov štvorcových a je nabitý voňavou krásou, ktorá mieri do rôznych kútov sveta. A tiež do Česka.
 
Toto je najväčšia kvetinová burza sveta v holandskom Aalsmeeru, kde najprv obchodníci pri počítačoch prihadzujú ponuky za debny ruží alebo tulipánov, ktoré potom vo zdanlivom chaose prevážajú roboty riadené vozíky. Každý deň sa tu vydraží  16 miliónov rezaných a približne jeden milión črepníkových kvetín.

 

"Akonáhle sa zvýši dopyt, logicky stúpne aj cena. Najhoršie sú samozrejme sviatky, napríklad na Valentína sa cena červených ruží niekoľkonásobne zvýši, "vysvetľuje Kateřina Hemerle. Táto dáma o tom niečo vie, pretože v Česku prevádzkuje najväčší kvetinový e-shop Florea.cz.

"Nie je to tým, že predavači v obchodoch a na e-shopoch schválne zdražujú. Cena sa určuje už na burze v závislosti od dopytu, "vysvetľuje majiteľka dva roky starého portálu, ktorý mesačne utŕži okolo dvoch miliónov korún. V jej domácnosti teraz panuje zdravá rivalita. Kateřina totiž súperia so svojim mužom, ktorá z firiem bude úspešnejší, či jej e-shop, alebo manželov veľkoobchod Rosetime.

Jiří Hemerle vstáva každý deň okolo piatej rannej, aby bol pripravený na online dražbu kvetov, ktorá začína o šiestej. "Na začiatku je cena najvyššia. Čím menej času ostáva do konca, tým je nižšia, ale zároveň sa zvyšuje riziko, že tovar vykúpi konkurencie. Keď sa kvety predajú, tak ihneď putujú špeciálnymi vozíky pohybujúcimi sa po koľajniciach do expedičných skladov, aby boli čo najrýchlejšie u zákazníkov, najlepšie ešte ten istý deň, "vysvetľuje Hemerle zákonitosti burzy. Jeho žena sama má na starosti objednávku priamo od pestovateľov, ktorá tvorí 60 percent predávaných kvetín z e-shopu, zvyšok dováža práve z Aalsmeeru, kde sa obchodujú kvety z celého sveta.

V jednom z najrozsiahlejších komerčných objektov na svete majú Hemerlovi prenajatý priestor, odkiaľ im v sezóne každý deň, inak dvakrát až trikrát do týždňa, vysúva kamión plný vôní. Cesta do Čiech trvá približne desať hodín a po túto dobu sa nesmie kvetinám nič stať, preto je čerstvý tovar do ich skladu pri Plzni prevážané v špeciálne upravených chladiacich boxoch.

Na e-shope sa dajú objednať aj populárna kvetinové krabičky.

Kvetinová burza v Aalsmeeru je významná tým, že ovplyvňuje oficiálne ceny rezaných aj črepníkových kvetín na celom svete, pričom nákupca vždy večer vidí, koľko bude ktorého druhu ďalší deň v ponuke. "Na burze nájdete aj testovacie centrum, kde prebiehajú záťažové skúšky kvality kvetín. Testuje sa tu ich životnosť, vzhľad a kvalita, pričom najvyššia možná kvalita je A1. Inú na našom e-shope nenájdete, "hovorí Hemerle.

Že je dnes takým esom v odbore, má na svedomí jej muž. Niekoľko rokov mu pomáhala s veľkoobchodom a vďaka tomu sa stala profesionálom v oblasti floristiky. Vždy ale túžila mať niečo svoje. Chcela sa dostať ku koncovým zákazníkom. A k jej snu ju paradoxne priviedla až materská.

Keď bola so synom sama doma, chýbal jej kontakt s ľuďmi. "To bol presne ten čas, kedy som si povedala, že je načase s tým niečo urobiť. Webové stránky Florea.cz som spustila v čase, keď chalanovi bolo pol roka, "spomína tridsaťtriročná mamička.

Začínala s našetreními peniazmi z predchádzajúceho podnikania so svojím mužom. Ten jej prenajal aj firemné vozidlá s chladiacim boxom, bez ktorých by rozvážať kvety nešlo. Minulý rok už si ale s týmto vozovým parkom nevystačili a zakúpila ďalších 12 áut. To môžu zákazníci po novom sledovať pomocou GPS, aby poznali presný čas doručenia. Cena rozvozu kvetín stojí po celej republike 5 EUR a v prípade, že si objednáte v e-shope tovaru nad 60 EUR, je doprava zadarmo.

A viete, čo je najpopulárnejšia? Kytica sto ruží. Dobre fungujú aj darčekové väzby s odkazmy, kde sa objavujú žiadosti o ruku aj erotické komentáre z horúcej noci. "Asi najdojemnejšie bolo, keď nám volal osemročný chlapec, ktorý si objednal kytičku s odkazom: Si najlepšia mamička. Milujem ťa. To nás všetkých rozplakalo, "opisuje Hemerle, ktorá svojou prácou žije.

S manželom je v práci nonstop, a keď už si urobia dovolenku, idú sa pozrieť ... No áno, do Holandska. "Minule mi môj syn povedal: Mami, dnes už žiadna burza, a to bol asi ten moment, kedy som si povedala, že by som možno mala trochu zvoľniť," hovorí, ale vzápätí dodá, že v rozjazde firmy inak ako naplno sa fungovať nedá.

"Pozrite. Niekedy si pripadám ako naozaj hrozná matka, "vytiahne telefón a ukazuje fotku malého syna, ktorý sedí na koberci a polieva si hlavu opaľovacím krémom, zatiaľ čo ona rieši náhle problémy na svojom e-shope. "Povedal mi: Mami, slniečko! A mne sa v tej chvíli chcelo plakať, pretože toho na mňa skrátka už bolo moc. Našťastie to pochopil, objal ma a dal mi pusu, "rozpráva matka podnikateľka, ktorá sa usiluje o certifikáciu fair trade.

Férový biznis preto, že nakupuje výhradne od dodávateľov, ktorí pestujú kvety šetrne. "Nie sú tu žiadne pesticídy, majú tú čističky vody a zamestnanci majú štandardný plat," vysvetľuje podnikateľka, ktorej sa podarilo vybudovať najväčší online obchod s kvetinami v Česku.

A aké sú jej ďalšie plány? Okrem toho, že sa usiluje o vybudovanie výdajných miest po republike, aby sa skrátil čas doručenia kvetov, chystá tiež výstavu ruží, kde by návštevníkov informovala o "ceste kvetov" - ako fungujú farmy, aké technológie sa v tejto oblasti používajú aj ako to chodí v Aalsmeeru.

Teda v meste, kde to má najradšej a kam si paradoxne jazdí s rodinou oddýchnuť.