Fotoreportáž - štýl predaja kvetov v Holandsku

Počas jednej z našich ciest do Holandska sme sa rozhodli zamerať sa na tunajší štýl predaja kvetín. Navštívili sme nielen štýlová kvetinárstva, ale aj kvetinové trhy. Stranou nášho záujmu nezostali ani kvetinové aranžmány ponúkané na čerpacích staniciach.

Kvetinárstvo

Vkusne zariadené obchody, ktorých koncept má jasný cieľ - zdôrazniť krásu predávaných kvetín. Málokedy sa stretnete s obchodom, ktorý by okrem kvetov a dekoratívnych obalov na črepníkové kvety zaplňovali ešte ďalšie položky, ako sú sošky, sviečky či plastové kvetiny. Holandskí floristi viac pracujú s dekoratívnou zeleňou. Ich kvetinové väzby tak dávajú vyniknúť jednotlivým druhom rezaných kvetín, ktoré zo záplavy zelene vystupujú.

Trhy

V stánkoch na mestských trhoch sú prevažne ponúkané kvety vo zväzkoch priamo z plastových obalov, v ktorých sú dovážané z holandskej kvetinovej burzy tzv. Veiling. Ale aj tu nájdeme už hotové kvetinové väzby, ktorých štýl vsádza na farebnú jednoduchosť zvýrazňujúci krásu jednotlivých kvetín.

Čerpacie stanice

Asi väčšina z nás pozná kvalitu a estetickosť väzieb kvetín ponúkaných na slovenských "čerpačkách". V Holandsku sú podstatne ďalej (čo by sa dalo konštatovať skoro o všetkom). Predávajú sa tu vkusné kytice aj sezónne aranžmány z jarných cibuľovín. Tu sa teda za kyticu kúpenú u čerpecej stanice hanbiť rozhodne nemusíte.

Letisko

Pri spomienke na ponuku kvetín na ruzynskom letisku sa ľahko pousmejete. Dopyt na Schiphol je evidentne vyššia, takže ponuka je naozaj pestrá. Od veľkolepých viazaných kytíc po obľúbenej jednodruhové zväzky. Sortimentu dominuje tulipány.