Freesia (lat. Freesia): čo o nej vieme?

Freesia alebo kapská konvalinka, ktorú pomenoval nemecký botanik podľa svojho priateľa a študenta, lekára Friedericha Freeseho. Čo o ňej vieme?

Domovinou tejto nádhernej aromatickej kvety je Južná Afrika, oblasť Kene až po Kapské mesto. Vďaka tejto oblasti pôvodu býva frézie označovaná ako Kapská konvalinka. 

Frézie vyrastá do výšky 30–70 cm. Na rozvetvenej stonke býva hneď niekoľko lievikovite tvarovaných jednoduchých alebo plných kvetov. Podľa tvaru kvetu sa frézie na holandskej kvetinovej burze označujú ako EN - s jednoduchým kvetom, DU - plnokveté. Frézie vykvitá vo farbách od bielej po žltú, oranžovú, ružovú, červenú, fialovú a levanduľovou.

Frézii spoznáte aj so zavretými očami podľa jej omamnej, nezameniteľnej vône. Vďaka tomu sa frézia stala hojne využívaná na výrobu parfumov a vonných olejov. Tento krehký, nádherne voňajúci kvet je najpoužívanejším druhom do svadobných kytíc. Pre svoju jemnú krásu je frézie symbolom nevinnosti.

Aby vám vo váze vydržala čo najdlhšie krásna, je potrebné ihneď zrezať stonku o 3 cm a do vody pridať výživu pre rezané kvety. Nikdy jej nedávajte do blízkosti zrejúceho ovocia, pretože plody vylučujú etylén, ktorý urýchľuje kvitnutie.

pestovatelia:
Ton Vreugdenhil
Molfreesia