Gypsomilka, Nevestin závoj (Gypsophila)

Nevestin závoj patrí medzi najobľúbenejšie prízdoby do kytíc. Drobné kvietky kyticu nežne zjemní a dajú vyniknúť ostatným kvetom.

Odkiaľ pochádza a čo o Gypsophila hovorí reč kvetov?

Nevestin závoj v kyticiNevestin závoj v kytici

Pôvod Gypsophila

Gypsophila patrí do radu klinčekotvaré (Caryophyllales) a čeľade silenkovitá (Caryophyllaceae). Vyskytuje sa od strednej a juhovýchodnej Európy až po strednú Áziu. U nás je pôvodný na najjužnejších lokalitách Moravy. V súčasnosti existuje okolo 100 druhov.

Pôvod mena Gypsophila

Pomenovanie Gypsophila, pochádza z gréckych slov "gypsos" = sadra (síran vápna) a "Philos" = priateľ. Týmto pomenovaním sa odkazuje na preferencie väčšiny druhov Gypsophila pre vápenaté pôdy. Floristi im bežne označujú skratkou "Gypsy".

Symbolika a zaujímavosti

Väčšina ľudí pozná Gypsophila ako symbol ikony dlhotrvajúcej lásky, pretože sa bežne používa do svadobných kytíc . Drobné biele kvety predstavujú čistotu emócií, ktorú by mali mať dvaja ľudia pri svadobnom obrade.

U niektorých neviest víťazia svadobné kytice len z nevestinho závoja.

Nevestin závoj v miešanej kyticuNevestin závoj v kvetinovej krabičkeNevestin závoj v miešanej kyticuNevestin závoj v kvetinovej krabičke

Pestovatelia

The Karika Group , Beauty Line LTD , Neeman Chodor

Farby a tvary

Jedná sa o statnú bylinu, ktorej byle dosahujú dĺžku až 100 centimetrov, pričom zoskupenia až desiatok drobných kvetov, ktoré sa najčastejšie používajú vo variante s bielymi kvetmi, je umiestnené v hornej tretine rastliny a je tak použiteľná do nízkych a stredne vysokých i vysokých kytíc.

Okrem bielej varianty sú vyšľachtené tiež varianty s ružovou farbou kvetov a so slabými odtiene žltej. V období Vianoc sa farbí do zlatých, strieborných i červených odtieňov.

Veľkosti jednotlivých kvietkov sa tiež líšia. Vašej kytici či kvetinovej krabičke môže zdobiť drobnokvetý či veľkokvetý variant.

Ružové nevestin závojBiely nevestin závojZlatý nevestin závoj

Starostlivosť o rezanú Gypsophila

Kvety pred vložením do vázy zrežte. Odstráňte tiež všetky listy, ktoré by zasahovali do vody. Výdrž tejto dekoratívnej zelene je 10 - 14 dní, ale pri správnej starostlivosti pokojne aj dlhšie.

Pre sušenie nevestinho závoja sa odporúča spôsob vo vzpriamenej polohe vo váze s malým množstvom vody, tak medzi jedným až troma centimetre.