História tulipánov

Tulipány sú dôkazom toho, ako samotná kvetina dokázala poblázniť svet. Ľudia kvôli tulipánom doslova strácali hlavu. Tulipány urazili kus cesty, než sa dostali až do Holandska, krajiny tulipánov. Ako vyzerá histórie pestovania tulipánov?

Z Kaukazu do Carihradu


Prvý, kto bol chytený krásou tulipánov, bol v 16. storočí turecký sultán Sulejman I. Pri vojenskom ťažení do oblasti dnešného Kazachstanu narazil na kvetinu, ktorá neskôr doslova zahýbala svetom. Tulipán sultána tak očaril, že nechal vysádzať tisícky jeho cibuliek takmer po celom Istanbule (predtým Carihradu). Turci sa do tulipánov bezhlavo zamilovali, stali sa súčasťou životného štýlu a módy vyšších vrstiev. Kto chcel byť in, nosil kvet tulipánu zastrčený vo svojom turbane.

Z Carihradu do Viedne


Keď veľvyslanec rakúskeho dvora v roku 1554 opúšťal otomanskej dvor, dostal darom od sultána Sulejmana I. cibuľky nádherných tulipánov. A tak nie je náhodou, že vôbec prvé tulipány v Európe rozkvitli práve v pražských kráľovských záhradách. Paradoxne vo Viedni vznikla prvá holandská tulipánová škola, ktorú založil Carolus Clusius, francúzsko-holandský botanik a vášnivý šľachtiteľ tulipánov.

Carolus-Clusius-histórie-tulipanu.jpg (27 KB) Veľká tulipánová lúpež

Carolus Clusius sa pre tulipány nadchol, a keď v roku 1578 získal miesto profesora botaniky na univerzite v Leidene, vzal si svoje milované tulipány so sebou. Vtedy ich však pestoval a skúmal pre ich možné využitie v medicíne. Tulipány boli v tej dobe drahé, veľmi zriedkavé a kdekto po nich túžil. Clusius sa však rozhodol, že svoje cibuľky tulipánov nikomu nepredá. Aj tak o ne prišiel, lupiči mu zo záhrady ukradli jeho zbierky tulipánov. A len vďaka tejto lúpeži sa tulipány rozšírili do celého Holandska.

 

Tulipománie v Holandsku


Holanďania tulipánom prepadli. O tulipány bol enormný záujem a ich cena rástla do závratných výšok. Ale keď už jedna cibuľka tulipánu stála rovnako ako mestský dom v Amsterdame, bola situácia neudržateľná. V roku 1637 finančná bublina praskla a mnohí špekulanti prišli úplne o všetko, a naopak hŕstka šikovných obchodníkov rozprávkovo zbohatla.

história-tulipán-florea.jpg (53 KB)

Žíhané tulipány na slávnych obrazoch


Prvé holandské tulipány, ktoré môžeme vidieť n a obrazoch Rembrandta a ďalších maliarov Zlatého veku, sú biele s červeným žíhaním. V 20. storočí prišli botanici so zistením, žíhanie bolo v skutočnosti spôsobené infekciou. Žíhané tulipány, ktoré poznáme dnes, získali svoje žíhanie genetickými mutáciami a sú úplne zdravé.

Tulipány Holandsku pristanú

Dnes poznáme tisíce odrôd a druhov, ktoré vznikali krížením a mutáciami. Drvivá väčšina z nich pochádza z Holandska, ktoré má pre pestovanie tulipánov ideálne podnebné podmienky. A tie najkrajšia tulipánové poľa sveta nájdete práve v holandskom Keukenhofu .

Kytica 25 luxusných ruží EVER RED 60cm

Kytica 25 luxusných ruží EVER RED 60cm
Tip Doprava zdarma
Skladom 50 kusov

65.75 €

Detail

Kytica 100 bielych ruží SNOWSTORM 50cm

Kytica 100 bielych ruží SNOWSTORM 50cm
Doprava zdarma
Skladom 3 kusy

170.37 €

Detail

Kytica 100 červených ruží RED TORCH 60cm

Kytica 100 červených ruží RED TORCH 60cm
Tip Doprava zdarma
Skladom 15 kusov

89.22 €

Detail