Kraspédie (Craspedia, Pycnosorus globosus)

Žltá kráska, ktorú si zamilujete.

Počas Valentína a Veľkej noci je súčasťou snáď každého kvetinového aranžmá.

Kraspédia v miešanej kyticuKraspédia v kyticiKraspédia v kytici

Pôvod craspedia

Craspedia patrí do rádu astrotvaré (Asterales) a čeľade astrovité (Asteraceae) a pochádzajú z Austrálie a Nového Zélandu. Rod Craspedia zahŕňa 23 druhov.

Pôvodný mená craspedia

Druh bol predtým známy ako Craspedia globosa a bol premenovaný v roku 1992 (Pycnosorus globosus). Pôvodné meno pochádza z gréckeho "Kraspedonu", čo znamená "lemovanie" (vo vzťahu k vlnitým okrajom listov). Novo užívané rodové meno Pycnosorus teké pochádza z gréčtiny, a to konkrétne z gréckych slov, "pyknos" (hustý) a "soros" (hromada), s odkazom na husté kvetinové hlavy. Globosus z gréčtiny "globolus" znamená sférický, s odkazom na tvar zložených hláv.

Symbolika a zaujímavosti

Kvetina symbolizuje dobré zdravie. Hodí sa do suchých väzieb i k rezaným kvetom. Hojne je využívaná do svadobných kytíc . Zaujímavosťou je, že aj napriek svojmu krásnemu kvetu nemá žiadnu vôňu. V dnešnej dobe sa už predávajú aj farbené craspedie.

Farby a tvary

Kvety majú prízemnú ružicu úzko kopinatých listov, z ktorých vyrastá plstnatá šedá, ryhovaná byľ. Okrúhly tvar hlavy craspedie z neho robí esteticky príjemný doplnok väčšiny kvetinových usporiadaní. Hlava samotná je tvorená veľkým množstvom malých kvetov, ktoré sú žlté.

CraspediaCraspedia

Starostlivosť o rezanú Craspedii

Kvety pred vložením do vázy zrežte. Životnosť rezaných craspedii vo váze je pri správnej starostlivosti 14 dní.

Ak budete chcieť rastlinu sušiť , zaveste ju ideálne v tmavej miestnosti pri izbovej teplote kvetenstvom dole, takto možno aj v domácich podmienkach dosiahnuť veľmi pekných výsledkov.

pestovatelia

Lovejoy Farms