Kurkuma (Curcuma)

Hľadáte niečo špeciálne do miešanej kytice?

Potom táto exotická kvet je tá pravá. Extravagantné kurkumy pútajú pozornosť v každej kyticu.

čokoládová kurkuma

Pôvod kurkumy

Kurkuma je exotická bylina patriaca do radu ďumbierotvaré (Zingiberales) a čeľade ďumbierovej (Zingiberaceae). Rod curcuma pochádza z Juhovýchodnej Ázie, Južnej Číny, Severnej Austrálie a zahŕňa 100 druhov.

Pôvodný mená Curcuma

Názov rodu Curcuma je odvodený z arabského slova أصفر / kuṅkum /, čo znamená žlté. Jeden z holandských názvov je žltý koreň.

Symbolika a zaujímavosti

Kurkuma je symbolom prosperity a bohatstva. Kurkuma sa nevyužíva len vo floristike, ale aj v ľudovom liečiteľstve, kozmetickom priemysle, na farbenie textílií a ako korenie, ktoré sa vyrába z koreňa tejto rastliny. Kurkuma obsahuje esenciálne oleje a žlté farbivo kurkumín, preto je označovaná ako "i ndický šafran". Korenie z kurkumy má mierne horkú chuť.


Pretože svojimi kvetmi, sfarbenými ružovo alebo bielo, pripomína tulipán, vžil sa pre neho ľudový názov thajský tulipán (Siamese Tulip). Kvitnúce kurkuma rozširuje mierne aromatickú karamelovú vôňu.

Farby a tvary

Kurkuma je trváca rastlina s hľuzovýtím podzemkom a je k dispozícii vo farbách ružovej, lila, biele, hnedé alebo kombinácia týchto farieb. Táto až 1 meter vysoká rastlina má oválne listy.

Kvety kurkumy svojím tvarom pripomínajú horiacu pochodeň. Skutočné kvety má však kurkuma malé, ale vďaka listovým obalom, ktoré chránia nespočet malých kvetov pôsobí vzhľad veľmi pekne. Plodom sú trojpuzdrové mnohosemenné kapsuly.

biela kurkumaružová kurkumakurkuma

Starostlivosť o rezanú kurkumu

Kvety pred vložením do vázy šikmo zrežeme, aby boli schopné pojať čo najviac vody. Najlepším spôsobom je zrezať pod vodou, aby sa do reznej rany nedostal vzduch, ktorý by bránil absorpcii vody. Odstráňte tiež všetky listy, ktoré by zasahovali do vody.

Kurkumy sú veľmi citlivé na vyšší obsah etylénu v ovzduší, ktorý produkuje zrelé ovocie a zelenina, a nemali by byť umiestňované blízkosti mís s ovocím. Životnosť rezanej kurkumy vo váhe je pri správnej starostlivosti 12 dní.

pestovatelia

Villa Curcuma , Curcuma Promotie Nederland