Kvetinové kráľovstvo Fransen Roses

Svoj názor, hlavne negatívny, si na kvetinový priemysel iste vytvorili tí, ktorí v roku 2010 pozreli dokument Blooming businnes (Kvitnúci obchod), ktorý drsným spôsobom upozorňoval na pracovné podmienky zamestnancov aj na starostlivosť o ruže zahmlenú pesticidovým oparom. Možno práve tento dokument bol spúšťacím mechanizmom, aby sa zmýšľanie aj postupy zmenili k lepšiemu.

Zdroj: Fransen Roses Bežný smrteľník sa však sotva niekedy pozrie do skleníkov niektorého z veľkých pestovateľov ruží, aby mohol vidieť neskreslenú realitu.

O to viac sme boli poctení, keď sme boli pozvaní do holandskej firmy Fransen Roses. Ich ruže vďaka nám poznáte. Jedná sa o kultivary Myrna + a Red Naomi! Ak patrí medzi vaše obľúbené ruže, iste vás rovnako ako nás zaujíma, kde a ako ich pestujú.

Preto sme sa rozhodli nenechať si návštevu pre seba. Vo firme nás vrelo privítala a celým procesom previedla dcéra majiteľa Ramona Fransen. A čo všetko sme sa teda dozvedeli?

Pracovná doba, produkcia a zamestnanci Zdroj: Fransen Roses

Možno by ste ich čakali viac, ale vo Fransen Roses pracuje dohromady 55 zamestnancov. Medzi nimi sme stretli nielen miestnych, tzn. Holanďanou, ale aj Poliakov, ktorí si v Holandsku získali povesť skutočných pracantov.

Všetci začínajú o pol šiestej ráno a končí o pol štvrtej popoludní. Počas jednej smeny, rozložené do dvoch až troch zberoch, pozbierajú až štyridsaťpäť tisíc ruží. Počty sa líšia, a to podľa teploty a slnka.

Po zbere sú ruže premiestnené do chladničky do bední s roztokom, kde kvety ešte dorastajú. Fransen Roses pestuje iba dve odrody: Red Naomi! a Myrna +. Práve Myrna + je kultivarom, ktorý pestuje iba táto firma.

Ako inak než eco-friendly

Od tak úzko zameraného pestovateľa s dlhou históriou ani nemožno očakávať nič iné, než zodpovednú a poctivú starostlivosť. Veď len vďaka tomu môžu byť jeho ruže skutočne kvalitné a Zdroj: Fransen Roses krásne. Ruže sú pestované na kamennej minerálnej vlne Rockwool. Nielenže perfektne tepelne izoluje, ale predovšetkým nezaťažuje pôdu škodlivinami, pretože je vyrobená z obnoviteľných materiálov.

A čím zalievajú? Rozhodne neplytvajú prírodnými zdrojmi, ale namiesto toho zbierajú dažďovú vodu. Jej prebytky v pôde následne prefiltrujú a opätovne použijú na zalievanie. Ochrana ruží prebieha, samozrejme, ako inak než biologicky.

Do boja proti škodcom sú nasadené živé organizmy, ktoré sa nepriateľmi ruží . Prirodzený kolobeh života tu dokonale funguje, a nie je potrebné trápiť prírodu ani zamestnanca dýchaním chemických prostriedkov.

V neposlednom rade je dôležité spomenúť ich vlastnú elektrinu. Áno, Fransen Roses si vyrába vlastný zemný plyn, ktorý využívajú pre zateplenie skleníkov i ich osvetlenie. Firma pravidelne vyrobí nadbytočné množstvo energie a CO2, ktoré  poskytuje ďalším spotrebiteľom.

O Fransen Roses Zdroj: Fransen Roses

Písal sa rok 1980, kedy bola firma založená v malom mestu De Lier, ktoré sa nachádza v srdci najvýznamnejšej poľnohospodárskej oblasti Holandska. Vtedy si však hovorila Aad Fransen Rose Nursery.
V roku 2006 čakal firmu rebranding v podobe vybudovanie novej "kvetinové škôlky" plne zamerané na pestovanie červenej ruže Red Naomi! a premenovanie na Fransen Roses.

K tejto ruži sa neskôr pridala už spomínaná odroda Myrna +. S prichádzajúcimi zmenami došlo aj na bio a eko trendy, ktoré pomohli firme stvoriť unikátne odrody ruží s veľkými kvetmi, dlhou trvanlivosťou a krásnymi odtieňmi červenej.