Kvetinové tradície, fámy a povery

Okolo kvetín je toľko povier a tradícií. Niektoré sú viac známe a pozná sa ich pôvod, iné už sú zastarané a dodržiava ich len staršia generácia. Sú tu ale aj také o ktorých možno vôbec neviete. Našli sme ich celkom 8. Ktoré poznáte vy?

Má ma rád, nemé ma rád ...

Trhaním sedmokrások sme trávili mladosti. Tak schválne, kto takmer pripravil babičku o všetky margaréty alebo sedmokrásky na záhradke pre pozitívny výsledok?

Kvetinová hra, ktorá má dodať nádej platonicky či nešťastne zamilovaným síce moc nefungovala, ale nám to nevadilo.

Keď neboli po ruke sedmokrásky ani margarétky, vystačili sme si pokojne s gerberou , ružou alebo slnečnicou .

Hádzanie svadobnej kytice

Ten moment, ktorý je rovnako vzrušujúci pre nevestu i pre dav slobodných slečien: hádzanie svadobnej kytice . Aj keď rovnako ako ony asi veľmi dobre viete, prečo je životne nutné ju chytiť, pripomeňme si, že šťastná lovkyňa sa môže tešiť na skorú svadbu.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Dušičky a chryzantémy - ako to vlastne je?

 

Kytica bielych ľalií

Panuje aj u vás zlá nálada, nezhody, žiarlivosť alebo iné negatívne emócie, stačí vraj mať doma vo váze biele ľalie . Pohľadom na ne zabudnú obe strany na všetky nezhody a ich duše naplní túžba po zmierení. Takto hovorí ľudová tradícia. A ak sa tak nestane, aspoň to u vás doma bude vyzerať krásne;)

Sušené kvety

Jedna z povier hovorí, že by sme doma nemali mať zavesené sušené kvety . Tí poverčivejší uvádzajú, že vadia sušené kvety vo váze aj v akejkoľvek ďalšej podobe.

Sú to vraj mŕtvoly a údajne prinášajú smútok alebo dokonca smrť.

Nepárny a párny počet kvetín

Povera, ktorá pretrváva do dnešných dní. Napriek tomu pomaly mizne a verí v nej prevažne staršia generácia. Párny počet kvetín má vraj patriť na hrob a nie je pre živých - nosí to smolu. Správne je darovanie kvetín nepárneho počtu. Viac si o tejto povere môžete prečítať TU .

Biele klinčeky nie sú pre herca

Hercom by sa vraj pred predstavením nemali dávať biele karafiáty . Nosí to smolu na javisku. Predpokladá sa ale, že skôr než aby to bola pravda, herci často znervóznejú len kvôli tejto povere, ak im kyticu bielych karafiátov skutočne niekto daruje.

Čerstvé kvety na javisku? ani omylom

A ešte jedna herecká. Čerstvé kvety nepatria na javisko. Mohlo by sa vraj niečo pokaziť. A tak je ideálny stav darovať kytice kvety hercom až po vystúpení ako odmenu.

Nechajte za seba rozhodnúť ruže

Hovorí sa, že ak má žena viac milencov a nedokáže sa pre jedného z nich rozhodnúť, má urobiť nasledovné:

  1. na každý okvetné plátok ruže napísať jedno meno,
  2. okvetné plátky vyhodiť do vzduchu,
  3. počkať si na ten, ktorý sa ako posledný dotkne zeme.

Práve ten bude nositeľom mena muža, ktorého si má žena vziať.

Kto prvý uvidí narcis ...

... bude mať prosperujúci rok. Tak pravý Waleský folklór. Pokiaľ ale ten istý deň narcis zvädne, prinesie to naopak smolu. Možno lepšie sa neskôr toho dňa nepozerať a nevedieť :)

Chýba vám inšpirácia?

Ak ste umelec alebo k svojej práci potrebujete byť kreatívny a práve nemáte svoj deň, môžete to skúsiť vyriešiť nasledovne: dajte si pred spaním pod vankúš biely karafiát. Ráno údajne budete plní inšpirácie, ktorá vám vydrží až do večera.