Reč kvetín - aký význam majú kvety?

Jazyk kvetov, mocná to čarodejnica, ktorá vie vykúzliť tie správne slová vo chvíli, kedy nám dochádzajú. Kým dnes za seba nechávame prihovárať kvety len pri špeciálnych príležitostiach, za vlády britskej kráľovnej Viktórie bola pre ľudí jazyk kvetín ako druhý jazyk ...

V tých časoch zažívala reč kvetov najväčší rozmach a každý ňou vedel hovoriť. Kvety a ich význam odvtedy prešli radou zmien - od úplnej zmeny až po zánik významu kvetín, iné významy sú rovnako zrozumiteľné naprieč celým svetom.

Kvetomluva Nielen druh kvetiny, ale aj farby kvetov nám prezrádzajú veľa o obdarovanom a jeho vzťahu k našej osobe. Keby sa reč kvetov preniesla do verbálnej komunikácie, mohlo by to pokojne znieť aj nejako takto:

"Ste pre mňa zornica a ľalia biela. Rád by som s Vami zdieľal kvetmi orgovánu. V duchu vidím však karafiát červený. Pošlite mne karafiát žíhaný, potom budem pestovať len tulipány žlté!"

Že ste nerozumeli ani slovo? :) Preto je veľmi dobre, že kvety možno posielať s odkazom, ktorý spresní vaše zámery a kvety svojim významom spečatia vaše slová.

Kvety vyjadrujúce lásku, túžbu a náklonnosť

Ak chcete vyjadriť konkrétnej osobe lásku alebo úprimné city, ružami jednoznačne nešliapnete vedľa. Pozor ale na rozdiely vo význame medzi červenou a červenou ružou. Červené ruže totiž znamenajú vášnivú lásku a spaľujúce túžbu.

Tá môže byť ale podľa reči kvetov prelietavá či nestála. Rovnako rýchlo ako city prišli, zase môžu odísť. Nič nie je isté. Ak si ale ste istí svojimi citmi, radšej voľte červené ruže .

Mohlo by vás tiež zaujímať: Veľký prehľad - čo nám muž hovorí farbou ruží

 

Romantické city, tajné city alebo len polichotiť kráse obdarovanej možno vyjadriť skrze ružové ruže . Práve tie reč kvetov považuje za úprimné kvety, rovnako ako biele ruže , ktoré symbolizujú nevinnosť a čisté srdce.

Nielen ružou môžete dať druhému najavo svoju náklonnosť. Rovnaké city môžete vyjadriť aj orchideou , kvetinou oceňovanú pre svoju krásu a vzácnosť, ktorá symbolizuje zmyselnosť a vášeň. Červený a ružový klinček alebo červená chryzantéma znamená tiež spaľujúcu vášeň, ale ostatné významy už tak lichotivé nie sú.

Kvetomluva pivonkyReč kvetov ľalie, narcisov a pivoniek

Ľalie , narcisy alebo pivonky - to sú kvety priateľstva a zmierenie. Za symbol čistoty a načúvanie sú tu biele ľalie, ďalej máme v reči kvetov žlté narcisy ako kvety ukrývajúci význam úcty.

Pivoňka je kvetinou dávnych lások, ale aj stálej dôvery a porozumenia v priateľstvo, ktoré aj po rozchode ďalej pokračuje.

Reč kvetov: problémové kvety

Sú to také kvety, ktoré majú dva alebo viac protikladných významov. Trebárs taká chryzantéma . Tá znamená lásku, priateľstvo a večnosť, ale v SR je ešte stále miestami považovaná za kvetinu zosnulých.

Rovnako je na tom karafiát . Zvyčajne symbolizuje vášeň, ale niektorí ľudia tvrdia, že prináša smolu. Aj napriek tomu sa sláva klinčeka pomaly vracia späť.

Symbolika farieb kvetín

 

Nielen druh kvetiny je pre vaše oznámenie dôležitý. Nemenej podstatnú úlohu hrá aj farba kvetu, ktorá môže významne ovplyvniť či úplne pozmeniť význam toho, čo sa kvetinou snažíte povedať.

  • Kvetomluva ruže Červená = vášeň a túžba
  • Žltá = nevera a zrada, ale tiež to môže byť nový začiatok a odpustenie
  • Ružová = neha
  • Biela = čistota
  • Modrá = priateľstvo
  • Fialová = jemnosť a zdržanlivosť