Luxus.cz - Aký je svet kvetinovej burzy?

AKÝ JE SVET KVETINOVEJ BURZY?

 

Keď darujete či dostanete ružu, zrejme vôbec nerozmýšľate o tom, kde bola vypestovaná a akú cestu urazila, než sa dostala do Vašich rúk. Niektoré z nich sú pôvodom z Afriky, iné Ekvádoru či Holandska. Väčšina z nich je však nakúpená na holandskej kvetinovej burze. Unikátnym systémom dražby sa tak ročne predá 12,6 miliárd rezaných aj črepníkových kvetín. Svet kvetinovej burzy nám priblíži majiteľka najväčšieho e-shopu s čerstvými rezanými kvetmi Florea.cz, Kateřina Hemerle.

 

 

Ako teda funguje nákup kvetov?
Každý  deň od 6. hodiny rannej prebieha na niekoľkých desiatkach tzv. Hodinách dražba. Systém holandskej dražby funguje tak, že vyvolávacia cena sa postupne znižuje, až kým daný druh niekto nekúpi. Ceny tak odráža aktuálny pomer ponuky a dopytu, čo je pre koncového zákazníka viditeľné najmä v období sviatkov ako sú Vianoce, sviatok Sv. Valentína či Deň matiek.

Obchod teda prebieha priamo v Holandsku?
Skôr všetko prebiehalo výhradne na burze, avšak vďaka internetu sa dnes zúčastňujeme dražby online. Preto je veľmi dôležité, aby nákupca poznal jednotlivých pestovateľov a kvalitu ich kvetín, pretože si ju nemôže vopred overiť, ako bolo zvykom pred pár rokmi. Vtedy mali nákupcovia možnosť skoro ráno prejsť chladiace boxy a prezrieť si kvety, ktoré v ten deň dodali pestovatelia na burzu. Ešte pred tým dokonca prechádzali vozíky s rezanými kvetmi priamo aukčnými miestnosťami. To už sa dnes z mnohých dôvodov nejde.

 

 

Čo teda obnáša práca nákupcu kvetov?
Ich práca začína už večer pred dražbou, kedy systém ukáže väčšinu kvetov, ktoré budú na druhý deň ponúknuté. Nákupca si môže označiť,o ktoré  druhy kvetov má záujem. Toto označenie spôsobí, že ho systém upozorní, akonáhle sa bude blížiť dražba tejto kvetiny. Pretože sa v jeden okamih draží na niekoľkých "hodinách", nie je možné sledovať, kde čo aktuálne beží, takže systém upozornenia včas varuje nákupcu, aby sa prepol na iné "hodiny". Občas sa stane, že cena nezmyselne klesne, pretože všetci predpokladajú, že bude vysoko a nikto nekupuje. To sú tie chvíle, kedy zareaguje pohotový nákupca. Je to práca pre človeka, ktorý sa vie rýchlo zorientovať a rýchlo reagovať.

Ako sa kvety na burzu dostanú?
Kvety na burzu dopravujú pestovatelia z rôznych kútov sveta. U najpredávanejších ruží sa jedná o Holandsko a Afriku. Holandskí pestovatelia dopravujú kvety na burze klasicky chladiacimi autami v plastových prepravkách s vodou. Africké ruže cestujú lietadlom balené v krabiciach bez vody.

Nemá táto forma prepravy na ruže nejaký negatívny vplyv?
Spôsob prepravy je aj v Holandsku diskutovaná téma, pretože miestne firmy expedujú kvety zase ďalej. Všeobecne možno u ruží konštatovať, že forma prepravy ruží tzv. Na sucho, je pre ich výdrž lepšia, lebo bez vody sa nemôžu v stonkách množiť baktérie. Ruža sa dostane do stavu, kedy akoby spí. Akonáhle ju zrežete a dáte jej naozaj vysokú hladinu vody, celá spevní a začne krásne kvitnúť.

 

 

Sú pre vás dôležité podmienky, ktoré panujú na farmách, odkiaľ kvety dovážate?
Áno, na výbere fariem si zakladáme. Vyberáme nielen podľa kvality kvetov, ale aj podľa toho, či ide o prevereného pestovateľa, ktorý dodržiava prísne pravidlá certifikáciou Fair Flowers či Fair Trade. tieto
programy zaručujú, že firma sa stará ako o svojich zamestnancov, tak aj o životné prostredie v okolí svojej farmy. Aktuálny trend v Afrike ide týmto smerom, čo je pozitívna zmena.

Hovoríte, že ruža je najpredávanejší rezaný kvet. Aký najväčší počet u Vás zákazníci kupujú?
Populárne sú kytice 100 ruží. Avšak najväčší počet sme doručovali nedávno. Zákazník objednal k výročiu pre svoju manželku 2.400 červených ruží.
To musí byť úžasný darček.
Ten moment prekvapenia musí byť úžasný. Vždy ale varujeme, že je potrebné mať na vysoké ruže vysoké vázy, aby mali dostatok vody. A tiež je potrebné počítať s následnou starostlivosťou. Zrezať 2.400 ruží nebude jednoduché.

Poteší majiteľku e-shopu s kvetinami ešte kvetina?
Samozrejme. Tú poslednú som dostala od svojho dvojročného syna. Odtrhol ju na záhrade a s nádherným úsmevom mi ju odovzdal. To je tá hodnota, ktorú kvety majú priniesť, ten nádherný pocit pri odovzdaní. Tie emócie, s ktorými sa s nami zákazníci často delia, sú presne tým, čo na svojej práci milujem.