metrové ruže

Sú dlhé takmer až do nebies, na svojej stonke nosia hrdo vztýčený kvet ako svoju korunu. Metrové ruže sú kráľovská disciplína v oblasti pestovania ruží. Čo stojí za dĺžkou metrových ruží? Čo robí z metrových a dlhých ruží exkluzívny tovar? A kde sa metrové a dlhé ruže pestujú?

Pýtate sa nás: Ako to, že dlhé a metrovej ruže dorastú do takej výšky? Môžu za to hnojivá?

Nie. Možno vás to prekvapí, ale ružiam svedčia dve základné prírodné podmienky:

  • Vysoká nadmorská výška
  • Vysoká intenzita slnečného žiarenia

Kde sa dlhé a metrové ruže pestujú?

Ekvádorské metrové ruže

Čím vyššia je nadmorská výška farmy, na ktorej sa ruže pestujú, tým silnejšie a dlhšie stonky ruže majú a tým väčší kvet ruže vyrastie. Keby ste hľadali to vôbec najideálnejšie miesto na pestovanie ruží, nájdete ho v Ekvádore, vysokohorskom štátu ležiacom priamo na rovníku.

V Ekvádore dokonca miestny o svojich ružiach tvrdia, že ekvádorské ruže sú tak krásne, pretože sa snaží dostať bližšie k slnku. Faktom zostáva, že nadmorská výška cez 2 800 mnm ružiam skrátka svedčí. Ekvádorske farmy dokážu vypestovať ruže vysoké až 130 cm!

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ekvádorské ruže

Africké metrové ruže

V Afrike sa nadmorská výška, v ktorej sa pestujú ruže, pohybuje okolo 2 500 mnm Spolu s vysokou intenzitou slnečného žiarenia a kombináciou teplých dní a chladných nocí dostávame recept na nádherné dlhé ruže s intenzívnou farbou kvetov. Ruže, ktoré nájdete na našom e-shope pochádzajú predovšetkým z Kene a metrové ruže rastú na farmách na úpätí hory Mount Kenya.

Európske metrové ruže

Ani ruže vypestované v Európe nezostávajú vo svojej dĺžke pozadu. Holandskí pestovatelia ruží síce nemajú výhody vysokohorských podmienok, za to všetko doháňa poctivou ľudskou prácou a technológiami. Precíznosť, vášeň a technológie sú tri základné predpoklady pre pestovanie kvalitných dlhých ruží. A sú to tieto tri základné ingrediencie, vďaka ktorým môže ruža z nížiny hravo konkurovať ružiam z vrcholkov hôr.

Priaznivejšie podnebné podmienky ponúka sever Španielska, kde vďaka vysokej nadmorskej výške a silnému slnečnému žiareniu, rastú až meter dlhé, červené ruže Red Naomi! .

Prísne kritériá na kvalitu metrovej ruže

Najdôležitejším kritériom pre dosiahnutie dlhej dĺžky stonky ruže je predovšetkým čas. Ale dosiahnutím požadovanej dĺžky cesta ruže nekončí. Aby mohla byť ruže predávaná na kvetinovej burze v holandskom Aalsmeeru , musí splniť prísne kritériá, ako je rovná stonka, alebo rovno urastená hlava kvetu. V praxi to potom znamená, že z tisíc dlhých a metrových ruží môže ísť na kvetinovú burzu treba len ruží šesť!

Ruže, ktoré neprejdú požadovanými kritériami, nakoniec neskončia v komposte, ale predávajú sa na využitie napríklad do zväzkov, kde sa prípadné defekty ruže skryjú.

Doprava metrových ruží

Doprava dlhých a metrových ruží na kvetinovú burzu a potom k vám so sebou prináša veľké úskalia. K preprave dlhých ruží sa využívajú špeciálne upravené krabice, ktoré chránia ruže pred polámaním a zničením. Kvety ruží bývajú zabalené v špeciálnych sieťkach, ktoré bránia pokrčenie alebo roztrhania kvetu.

Metrové ruže sú naozaj čerešničkou na torte kvetinového sveta. Za ich produkciou stoja vysoké úsilie, veľká dávka trpezlivosti, štipka hazardu, využitie klimatických podmienok a veľmi náročná logistika. Pretože sa pestovanie metrových a dlhých ruží venuje iba hŕstka pestovateľov, sú dlhé ruže vzácne a veľmi atraktívny ..