Milované i nenávidenej farbené kvetiny

Farbené kvety delí milovníkov kvetín na dva tábory. Buď ich milujú alebo odsudzujú. Predovšetkým farbené ruže vzbudzujú, nielen u nás vo Florea, veľké a zmiešané emócie. Panujú nekonečné debaty o tom, či je ich farbenie správne alebo nie, či sú krásne alebo škaredé. Poďme si zhrnúť fakty.

Ako sa farbia ruže a ďalšie kvety

Farbené kvety sú zahalené pod rúškom tajomstva. Presné postupy i "recepty" na jednotlivé farby poznajú len vyvolení zamestnanci.

A ani nám  počas našich ciest za producentmi nebolo prezradené celé tajomstvo tohto náročného procesu. Naozaj to nie je o tom, že strčíte ruže do atramentu.

S každou firmou sa mierne líši aj spôsob farbenia ruží aj ostatných kvetín. Základné kroky sú ale rovnaké.

Medzi najvhodnejšie ruže na zafarbenie patrí krémová ruže Vendela. Tá sa osvedčila ako z hľadiska životnosti po zafarbení, tak z hľadiska kvality.

Ruže idú ihneď po odrezaní na zafarbenie. Farba je do kvetín napustená stonkou, kadiaľ si robí skrze vlásočnicové cievy cestu až ku kvetu. Farba tak postúpi aj do listov a tŕňov.

kytice-100-dúhových-ruzi-rainbow-florea.jpg (248 KB) Pastelové-dúhové-tulipany-florea.jpg (223 KB) kytice-modrych-ruzi-florea.jpg (230 KB)

Okrem ruží sa najčastejšie farbia tiež chryzantémy , klinčeky , kaly , ľalie , orchidey , čučoriedok aj nevestin závoj(gypsomilka).

Samozrejme, na internete nájdete desiatky návodov a postupov, ako si môžete kvetiny zafarbiť doma aj sami. Jedná sa však o amatérske pokusy, ktoré nemusia dopadnúť k vašej spokojnosti.

Najdôležitejšiu úlohu pri farbiacim procese zohráva vlhkosť vzduchu, ktorá ovplyvňuje dva najdôležitejšie parametre: výdrž kvetín po zafarbení a výsledok samotný. Keď to nedopadne dobre, môžete si zbytočne pokaziť dojem z farbených kvetín.

Zdravotne nezávadná farba je povinnosť

Možno vás niekedy rozčúlilo, že zafarbené neostali len ruže, ale zafarbil aj všetko ostatné, s čím prišli do styku.

S tým je ale potrebné sa zmieriť, pretože sa k zafarbeniu kvetín používajú potravinárske farby. Síce farbí, ale dôležité je, že nie sú toxické.

Keby farba na kvetoch stopercentne držala, môže to znamenať, že farbiaci proces nemusel byť úplne kóšer. Farby tak môžu byť škodlivé ako pre kvetinu, tak pre človeka.

Tak aký máte názor na farbené kvety teraz, keď už viete, ako to s nimi je?