Množenie ruží: máme návod priamo od vás!

Jedným z dôvodov, prečo ľudia dávajú prednosť kvetine v kvetináči pred kvetinou rezanou je fakt, že rezané ruže dlho nevydržia. Kytice k narodeninám vydržia len pár dní a potom je po všetkom. Vážne? Dovolíme si nesúhlasiť, rovnako ako jedna z našich zákazníčok, pani Lenka, ktorá sa vlani rozhodla poslať mamičke ruže Harlequin ...

Stačí trocha šikovnosti, poriadna dávka trpezlivosti a zápalu pre vec (otecko našej zákazníčky je vraj vášnivý pestovateľ ruží) a hlavne šťastie. Rodičia sa pustili do množenie ruží, ktoré dopadlo úspešne, a tak sa môžu z ruží od dcéry radovať aj ďalej.

Pri prvom kvitnutí na jar sa im vykľulo trinásť púčikov a zdá sa, že týmto počtom Harlequin nekončí a nasadzuje ďalšie.

A ako teda na množenie ruží v domácich podmienkach? Či už na záhrade alebo na balkóne? Máme návod priamo od šikovných rodičov našej zákazníčky.

Ideálne ruže pre množenie

Musí to byť ruža čerstvá, ktorú si prinesiete domov z kvetinárstva alebo od nás :) Čas v prípade množenie ruží hrá nemalú úlohu. Kvety ruží by už mali vädnúť, ale listy ešte neodpadávajú.

Postup množenie ruží

Najskôr odstrihneme uschnuté kvety odspodu stonky. Ale pozor, naozaj odstrihneme. Nešklbeme ani netrháme. Následne odstránime všetky listy a postranné výhony. Na záver stonku skrátime tak, aby nám na stonke zostalo celkom česť očiek.

Stonku zasadíme do zeme tak, aby bola tri očká schovaná pod zemou a tri pozerali von. Pôda by mala byť dostatočne vlhká a humózna, nie však premočená.

Stonku prekryjeme pohárom - rodičia našej zákazníčka použili 5 l zavárací pohár - udržíte tak ružu v teple a vlhku. Potom už stačí len zalievať a čakať. Aj zalievanie namnožených ruží má svoje pravidlá. Vodu lejte k okraju pohára tak, aby sa voda mala možnosť pekne dostať až pod pohár. Zalievajte pravidelne.

Množenie ruží je možné doma aj na záhradke

Ako naša zákazníčka Lenka hovorí, všetko je to o trpezlivosti: "Bohužiaľ, nepodarí sa vypestovať každú. Musí byť správna doba a správna ruža. Je to len o troche šťastia a trpezlivosti - proste skúšať a raz sa to podarí. "

Množenie ruží sa podarilo ako jej rodičom, tak babičke, a dokonca aj jej samotnej: "Mojej babičke sa takto podarilo vypestovať ružu, ktorú som jej ako dievča dala.

Olakala som, že sa mi cestou k nej zlomila, tak ju zasadila a veľa rokov sa z nej tešila na záhone. Aj mne - a to nie som žiadny záhradník - sa to podarilo. Na balkóne v kvetináči. "

Starostlivosť o namnožené ruže

Akonáhle ruže začnú kvitnúť, je potrebné strážiť odkvitnuté kvety. Tie nezabúdajte odstrihávať. Podporíte tým nasadenie ďalších pukov.