modré ruže

Modrá ruža - symbol vernosti, úcty a obdivu

Medzi partnermi znamenajú zbytočnú žiarlivosť, ale aj vnútorne zrovnané hodnoty. Kytica modrých ruží je veľmi obľúbeným darčekom k narodeniu chlapčeka. V prírode modré ruže nenájdeme. Pestovatelia ale prišli na spôsob, ako ruže zafarbiť. Presnú receptúru a technologické postupy poznajú len sami pestovatelia.

Ako sa zafarbujú modré ruže

Hoci sú detaily zafarbenia ruží na modro tajné, niečo málo sa o farbení ruží vie. Základom pre modrú ružu modrá ruža je ruža krémová . Odroda krémovej ruže Vendela je tou najčastejšie farbenou ružou. Používa sa ako farbenie modrej ruže, tak na ďalšie farebné varianty. Farba sa na kvetoch nádherne uchytí a výsledkom je dokonalá modrá ruža , ktorej farba nebledne.

Ruže sa zafarbujú bezprostredne po zbere, kedy sú kvety ešte zatvorené. Stonky ruží sú ponorené do špeciálneho kúpeľa. Farbiací roztok si razí cestu stonkou až ku kvetu a dokonale ho prefarbíte. Farbivo prenikne aj do listov. Z čoho presne je farbivo zložené vedia len vyvolení zamestnanci.

Prečo je technológia tónovania ruží na modro tak chránená? Jednoducho kvôli tomu, že sa pestovatelia predháňajú v tom, čí modré ruže budú dokonalejšie. A jednoducho tiež preto, že by si ich potom doma chcel zafarbiť každý. Čo je samozrejme možné, ale doma zafarbené ruže nemajú tak sýte farby, niekedy dokonca po pár dňoch vyblednú.

Zdravotná nezávadnosť modrých ruží

Nielen modré ruže, ale všetky farbené kvety vzbudzujú rad emócií. Niektorým proste len vadí, že sa čerstvé ruže farbia, iným sa modré ruže ani trochu nepáčia. Na internete aj medzi floristkami niekedy panujú vášnivé diskusie, či sú alebo nie sú krásne. Vznikla tiež rada špekulácií o tom, či sú modré ruže zdravotne nezávadné. Môžete si byť istí, že sú.

Nielen v EÚ podlieha farbenie ruží prísnym zákonom a tresty za porušenie sú nemalé. Modré ruže sa zafarbujú len prírodnými farbivami. Navyše každý náš dodávateľ modrých ruží vlastní európsky certifikát, ktorý to dokazuje. Má to samozrejme aj svoje nevýhody. Prírodné farbivá sú náchylné na kontakt s vodou, ale toho sa obávať nemusíte, ak budú len modré ruže vo váze .

Prečo ruže nie sú modré

Modré ruže síce neexistujú, ale ak milujete modré kvety, v prírode ich nájdete požehnane. Prečo ale zrovna modré ruže nie? Za všetko môže chémia. Kvety v sebe majú farbivo zvané delphinidin. Táto látka reaguje na kyslosť bunkového prostredia. Čím menej je kyslé, tým viac vypláva na povrch modrá farba. Majú to tak napríklad hortenzie alebo nevädze. Ruže ale majú veľmi kyslé prostredie, preto ich kvety sčervenajú.

Čo ale nie je, môže byť. Vedci sa už roky pokúšajú ruže geneticky upravovať prenášaním génu zodpovedného za syntézu modrého farbiva, napr. Z petúnií. Uspokojivého výsledku síce ešte nedosiahli, sú ale veľmi blízko. V Japonsku a Severnej Amerike je už bežne predajná ruže Applause, ktorá je produktom japonskej firmy Santoro. V podobných odtieňoch je na holandskej kvetinové burze bežne k dostaniu napr. Ruže Ocean Song alebo Memory Lane! .

Symbolika modrých ruží

Modrá farba ruží je spájaná hlavne s mužským pohlavím. Preto sú modré ruže tak častým darčekom k narodeniu chlapčeka. Iní neváhajú kúpiť kyticu modrých ruží ako darček pre muža. Skrátka sú takí, ktorí jej radšej dajú prednosť pred tou jedlou zo salámy (a my sa rozhodne nečudujeme).

Hoci možno pôsobia ako ruže pre ľadovú kráľovnú, nie je tomu tak. Modré ruže majú moc krásny význam. V Kvetomluva sú považované za kvety symbolizujúce obdiv, vernosť a uznanie. Ak modré ruže daruje muž žene svojho srdca, znamená to, že má vnútorne zrovnané hodnoty a vie, čo v živote chce - samozrejme obdarovanú ženu. :-)