Ozdobná kapusta (Brassica)

Zelenina ako výzdoba vo vašom interiéri, prečo nie?

Existuje mnoho druhov ozdobnej kapusty, pre všetky miestnosti vášho domu, v každej sezóne.

Ozdobné kapusty v miešanej kyticuOzdobné kapusty v miešanej kyticuOzdobné kapusty v miešanej kyticu

Pôvod okrasnej kapusty

Ozdobná kapusta patrí do radu brukvotvaré (Brassicales) a čeľade kapustovité (Brassicaceae) a pochádzajú zo Západnej Európy a Ázie. Vo voľnej prírode ozdobné kapusty rastú na skalnatých útesoch pri pobreží Atlantiku a  Stredozemného mora. Rod Brassica zahŕňa 30 druhov.

Pôvod mena brassica

Používame názov "brassica" ako názov konkrétnej kvetiny, ale v skutočnosti je to kolektívny názov našej obľúbenej zeleniny: kapusty. "Divoké kapusty" boli pre svoje (okrasné, potravinárske) využitie objavené pravdepodobne okolo prelomu 1000 rokov pred naším letopočtom. Rimania ju jedli ako luxusné jedlo, ale v stredoveku to bolo viac ako priemerné jedlo.

Symbolika a zaujímavosti

V jazyku kvetín - brassica symbolizuje lásku, čo je určite ďalším dôvodom, prečo musíte túto kvetinu mať v dome, alebo ju dať niekomu zvláštnemu. Ozdobné kapusta je stále obľúbenejšou a žiadanejšou kvetinou pre floristov. Je to vlastne jedna z mála druhov zeleniny používaná vo floristike. V dnešnej dobe sa už predávajú aj farbené ozdobné kapusty.

Farbené ozdobné kapustyFarbené ozdobné kapustyFarbené ozdobné kapustyFarbené ozdobné kapusty

Farby a tvary

Ozdobná kapusta je typickým jesenným produktom. V lete majú listy nevýraznú zelenú farbu, ale akonáhle je vo vzduchu jesenný nádych, ozdobné kapusty ukazujú svoje pravé farby. Najviac a najrýchlejšie farebne reaguje na teplotu okolo bodu mrazu. Pri poklese teplôt sa ozdobná kapusta zafarbuje od tónov karmínovej, ružovej, fialovej až po lososovú a smotanovej farby, preto je vhodná do chladnejších priestorov.

Biele ozdobné kapustaFialové ozdobné kapustyozdobné kapustyozdobné kapusty

Starostlivosť o rezané ozdobné kapusty

Aby vám ozdobné kapusty čo najdlhšie vydržali vo váze krásne a svieže, je potreba u neho udržať tzv. Chladnú hlavu. Je jej dobre skôr v chladnejšej miestnosti. Ozdobnej kapuste musíte zrezať stonku a okamžite ju umiestniť do vázy s vodou. Vodu je potrebné meniť každé 2-3 dni. Tak sa s jej nádhernou ružicou listov budete tešiť čo najdlhšie. Rezané ozdobné kapusty Vám vydržia vo váze čerstvé až 2 týždne.

pestovatelia

Steenwijk Abbenes , Bloemenkwekerij Eduard Daling , Zomerbloemen kwekerij Haveman