Papuľka (Antirrhinum, Snapdragons)

Pre svoje dlhodobé kvitnutie predstavuje papuľka posledný tieň farieb v záhrade, a vy si s kyticou antirhinum môžete rozjasniť aj prvé zimné dni.

Viete čo je na tejto roztomilej kvetine desivého?


Pôvod papuľka

Papuľky patria do rádu hluchavkotvaré (Lamiales) a čeľade jitrocelovité (Plantaginaceae). Papuľky sú rozšírené na území Južného Španielska, Severnej Afriky a Severnej Ameriky, kde rastie divoko v trhlinách stien. Do strednej Európy bol privezený ako okrasná rastlina, ktorá sa postupne rozšírila aj do voľnej prírody. V súčasnosti existuje okolo 36 druhov antirhiria.

Pôvod mena papuľka

Slovo Antirrhinum je kombinácia gréckeho slova anti (ako) a Rhinos (nos) - pomstím sa za všetko, čo som vytrpel! Priliehavé pomenovanie má tiež v angličtine (Snapdragon), lebo vo svojom zrelom stave sa kvetina podobá drakovi s otvorenými a zatvárajúcimi sa ústami. Semená vyzerajú ako lebka. Je to pomerne desivý obraz toho, ako vhodné pomenovanie táto kvetina má.

Symbolika a zaujímavosti

V reči kvetov značí papuľka si krásna, ale nebezpečná. V ľudovej reči majú skutočne rozkošný názov levie náhubky. Kvetina symbolizuje milosť, silu a klamstvo. Svoje využitie nájde, ako vo svadobných kyticiach , tak v kyticiach miešaných .

Farby a tvary

Papuľky nám poskytujú širokú paletu prekrásnych kvetov všetkých farieb okrem modrej farby.

Symbolika farieb u papuľka - fialová farba symbolizuje duchovnosť. Červená vášeň, lásku a romantiku. Žlté šťastie, optimizmus. Biela čistotu, milosť a oranžová pozitívnu energiu.

Stonka papuľky je rozvetvená a podľa jej dĺžky sa delí na trpasličie 10-22 cm (vhodné predovšetkým ako okrasné rastliny do kvetináčov), krátke 22-30 cm, stredné 30-60 cm (do záhonov) a vysoké 60-120 cm (vysoké papuľky sú najvhodnejšie na využitie v kyticiach, lebo práve tu najlepšie vyniknú).

Starostlivosť o rezané papuľky

Kvety pred vložením do vázy šikmo zrežeme, aby boli schopné pojať čo najviac vody. Najlepším spôsobom je zrezať pod vodou, aby sa do reznej rany nedostal vzduch, ktorý by bránil absorpcii vody. Odstráňte tiež všetky listy, ktoré by zasahovali do vody.

Papuľky sú veľmi citlivé na vyšší obsah etylénu v ovzduší, ktorý produkuje zrelé ovocie a zelenina, a nemali by byť umiestňované blízkosti mís s ovocím. Životnosť rezaných papuľiek je pri správnej starostlivosti 9 až 12 dní. Papuľky nie sú vhodné pre sušenie na vzduchu.

Pestovatelia papuľky

Maatschap J. Winter & Zn , Kwekerij Tenerife , Fa. CP Zoontjes