Pivoňka (Paeonia)

Pivoňka vedie na zozname najromantickejších kvetov.

 

Prenikavá vôňa a dokonalý kvet pivonky sú súčasťou mnohých svadieb. Viete, v ktorej krajine je národná kvetinou? A čo symbolizuje?

Pivoňka v kyticiKytica pivoniekKytica pivoniek

Pôvod pivonky

Pivoňka patrí do radu lomikamenotvarých (Saxifragales) a čeľade pivonkovitých (Paeoniaceae). Do Európy sa drevité pivonky dostali z Číny roku 1656. Vyberať môžete zo širokej škály farieb, zahŕňa totiž 1 000 druhov.

Pôvod mena pivonka

Paeonia pochádza z gréckeho Paiona (lekára bohov), ktorý túto rastlinu použil kvôli svojim lekárskym schopnostiam. Rastlina bola používaná vtedajšími lekármi pre úľavu od nočných môr, proti epilepsii a astme. Dodnes je využívaná v čínskej tradičnej medicíne.

Symbolika a zaujímavosti

Pivoňka je národnou kvetinou Číny, kde sa nazýva Mudan. Táto voňavá kvetina predstavuje lásku, šťastie a zdravie. Nie je to bez dôvodu, že pivonka je vítaným hosťom na každej svadbe .

Pivonky sú k dispozícii vo mnohých druhoch farieb, tvarov a vôní. Tmavo červená pivonka je symbolom lásky a vášne. Ružový kvet pivoniek je symbolom romantiky a táto kvetinová farba je zvyčajne súčasťou svadobných kytíc a svadobných osláv. Biela pivonka je symbolom krásy.

Kytica pivoniekPivoňka v miešanej kyticuKytica pivoniekPivoňka v kvetinovej krabičke

Farby a tvary

Podľa tvaru kvetov rozlišujeme druhy pivoniek na jednoduché, poloplné, plné a sasankovité. Ďalším možným delením pivoniek, ktoré má význam nielen pre ich vonkajšie pestovanie, ale z dôvodu odolnosti stoniek proti plesniam a hnitie v prípade floristiki je delenie na:

a) Bylinné, ktoré strácajú svoje listy. Stonky treba odrezať na jeseň, aby sa zabránilo rastu plesní.

b) Drevité, ktorých listy síce opadávajú, ale výhony celoročne pretrvávajú.

c) Itoh hybridy vzišla krížením bylinných a drevitých druhov. Na zimu zaťahujú, majú silné stonky a veľké kvety.

pivoňka ružovápivoňka bielapivoňka žltápivoňka fialová

Starostlivosť o rezanú pivonku

Odrežte päť centimetrov stonky kvetín ostrým nožom. Použite čistú vázu a naplňte ju čerstvou vodou. Potom čo vložíte pivonky, nezabudnite, že nasávajú veľké množstvo vody a že listy nesmú stáť vo vode, pretože listy pivoniek namočené vo vode vytvárajú vhodné prostredie pre rast baktérií. Tie spôsobia, že sa kvety budú rýchlejšie rozpadávať.

Neumiestňujte vázu do prievanu, blízkosti kúrenia, na slnko alebo vedľa misy s ovocím. Životnosť rezaných pivoniek vo váhe je pri správnej starostlivosti 7 - 10 dní.

Kvety možno vysušiť zavesením na suchom mieste mimo priameho slnka.

Victori , Maatschap J. Winter & Zn , Matoco Flowers