Plamenník (Celosia)

Tento kvet je rastúci, prosperujúce klenot pre vnútorné a vonkajšie použitie.

Nemôžete ísť okolo Celosia a nezastaviť sa, pretože tento plameň vyčnieva s jasnými farbami a tvarmi, ktorých sa chcete dotknúť, aby ste zistili, či sú skutočné (a oni sú!).

Celosia v miešanej kyticuCelosia v kvetinovej krabičke

Pôvod Celosia

Celosia patrí do radu klinčekotvarých (Caryophyllales) a čeľade láskavcovitej (Amaranthaceae). Pochádza z tropických častí Ázie, Afriky, Indonesie a zahŕňa 60 druhov. Do Európy bola privezená z Ázie v roku 1570.

Pôvod mena Celosia

Celosia je odvodená z gréckeho "keleos" (plameň), ktorý možno odvodiť z tvaru a kvetenstvo prvotných Celosii.

Symbolika a zaujímavosti

Celosia symbolizuje odvahu. Ak chcete u niekoho pritiahnuť jeho odvahu k niečomu vzrušujúcemu, potom je veľká skupina Celosia ako vynikajúci darček. V kombinácii so svetlejšími kvetinami je perfektnou výplňou do jesennej väzby a miešaných kytíc .

Celosia v miešanej kyticuCelosia v miešanej kyticuCelosia v miešanej kyticu

Farby a tvary

Ohnivé farby a úchvatné tvary, to sú veci podľa, ktorých spoznáte Celosiu. Majú biely, červený, žltý, ružový, fialový, oranžový, zelený alebo viacfarebný vzhľad. Niekedy narazíte na Celosiu vo forme oblaku, niekedy ako úchvatné úzke chvosty, alebo rozprávkový hrebeň plný zamatových zákrut, ktoré vyzerajú ako mozgy. Všestranné kvety majú mierne korenistú vôňu.

zelená Celosiaoranžová Celosiažltá Celosiačervená Celosia

Starostlivosť o rezanú Celosia

Kvety pred vložením do vázy šikmo zrežeme, aby boli schopné pojať čo najviac vody. Celosia sú náročné na dostatok vody, preto ju pravidelne dopĺňame. Listy sú pľúca kvetiny. Je lepšie nechať na stonke niekoľko listov, ale nenechať listy vo váze pod vodou. Celosia sú veľmi citlivé na vyšší obsah etylénu v ovzduší, ktorý produkuje zrelé ovocie a zelenina, a nemali by byť umiestňované blízkosti mís s ovocím. Životnosť tejto rezanej kvetiny je pri správnej starostlivosti cca 6 až 10 dní.

Celosia sa po odstránení listov sušia zavesené v tme, najlepšie sú tmavé červené a purpurové odrody.

pestovatelia

Anton van der Hout , Feiko Sonneveld , dokument BV