Prečo nemiešať rezané kvety s ovocím?

Stále obľúbený trend, s ktorým sa stretávame nielen v magazínoch a katalógoch o modernom bývaní. Aj firmy s darčekmi začínajú miešať čerstvé rezané kvety s ovocím, pretože to pekne vyzerá. Je to ale správne?

Možno už ste sa neraz zasníval nad fotografií s krásne naaranžovaným stolom. Iste nebudeme vedľa, keď skúsime hádať, že ho zdobila váza s čerstvými kvetmi a misa plná šťavnatého ovocia. Skôr, než sa pustíte do aranžovania v podobnom štýle, mali by ste vedieť, prečo to tak nerobiť. Za pár dní vám totiž zostane len misa s ovocím a oči pre plač. Prečo?

Skrytý nepriateľ rezaných kvetov

Aj keď ho obyčajným zrakom nemôžeme vidieť, zrejúce ovocie vylučuje etylén. Je to uhľovodík, ktorý urýchľuje starnutie kvetín. Pre človeka je etylén samozrejme v malom množstve neškodný, ale pre kvety je aj jeden kúsok zrejúceho ovocia doslova zabijakom. Všetci dobre vieme, že ak si v obchode kúpime nezrelé ovocie, stačí ho nechať pár dní vonku, miesto v chladničke a dozreje nám rýchlejšie.

Za to môže práve etylén obsiahnutý v ovocí. Ovocie ho pri kontakte s kyslíkom začne vylučovať do ovzdušia. Následne sa etylénu nadýchajú rezané kvety skrze listy, ktorými cez noc dýchajú. A ako reagujú rezané kvety na etylén? Rovnako ako ovocie: začnú rýchlejšie starnúť. Listy a kvety vädnú, odpadávajú a kvetina umiera ešte skôr, než je jej maximálna životnosť. A vám tak v priebehu dvoch až troch dní vo váze zostanú len schátralé pozostatky kedysi krásnej kytice kvetov.

Rezané kvety a ovocie pohromade

Aj keď je tento fakt pomerne známy, neodradí to niektoré firmy s darčekmi od toho, aby predávali darčekové krabice plné kvetín dokopy s ovocím. Rovnakého prehrešku sa dopúšťajú tiež niektoré obchody s potravinami. Vedľa regálov s čerstvým ovocím tak môžeme vidieť aj regály s kyticami ruží alebo chryzantém.

Napriek tomu nemusíte smútiť a hneď zavrhovať myšlienku kvetín a ovocia na jednom stole. Stačí ovocie usušiť a môžete ho mať v mištičke hneď vedľa vázy s rezanými kvetmi. A ako viac ešte pomôcť rezaným kvetom žiť vo váze čo najdlhšie? Stačí si prečítať nášho sprievodcu .