Prečo sa ceny kvetov v kvetinárstve tak líšia?

Idete do kvetinárstva v Prahe, vidíte ceny ruží a prekvapuje vás, že sa tak líšia od cien v internetovom kvetinárstve alebo od cien za kvety v supermarkete? Čím to je, že sa ceny kvetín medzi týmito troma orgánmi tak líšia?

Nebudeme vás zahŕňať zložitými príbehy o tom, čo ovplyvňuje cenu ruží na burze - o tom si môžete prečítať zase inde . My sa dnes pozrieme na to, čo ovplyvňuje konečnú ceny ruží a ďalších kvetín v kamennom kvetinárstve, internetovom kvetinárstvo a supermarkete / obchodu so zmiešaným tovarom.

V skratke ide vlastne o to, že čím viac ľuďom prejdú rezané kvety pod rukami, tým je cena rezaných kvetín vyššia. Stúpajú tak nielen náklady na mzdy, ale aj na dopravu kvetov, ich vykurovanie a zalievanie. Skrátka na všetko, čo musí udržať kvety na ceste čerstvé a nepoškodené. Čím dlhšie trvá cesta k vám, tým viac sa v tom logicky "utopí" peňazí.

Ceny kvetov v kamennom kvetinárstve

Ako nakupujú kvetinári kvety? Málokedy napriamo od pestovateľa, vo väčšine prípadov od veľkoobchodu, ktorý nakupuje kvety na kvetinovej burze . Už na tejto ceste dôjde k zvýšeniu ceny rádovo niekoľko (desiatok) eur. Doprava kvetín, a ich udržanie v dobrom stave na ceste do kvetinárstva, niečo stojí. Je potrebné zaplatiť ľudí, technológiu, pohonné hmoty ...

Cena ruží alebo iných kvetín ale výraznejšie vzrastie až v kvetinárstve. Do konečnej ceny kvetín je potreba započítať nielen nákupnú cenu, ale aj nájom za priestory kvetinárstva, prevádzkové náklady, mzdy zamestnancov a ďalšie drobnosti. Cesta kvetov k vám domov vyzerá nasledovne:

pestovateľ -> kvetinová burza -> nákupca / veľkoobchod -> kvetinárstva -> vy

 

Ceny kvetov v supermarkete

V supermarkete, alebo v zmiešanom obchode zoženiete rezané kvety často lacnejšie ako v kamennom kvetinárstve. Zaujíma vás prečo? Odpoveď je vcelku jednoduchá: náklady na starostlivosť sú zanedbateľné. Supermarket nie je špecializovaný obchod s kvetmi a tak jediná starostlivosť, ktorú tu kvety a kytice dostanú je tá, že je obchod umiestni do vedra s vodou.

Nedostáva sa im žiadne výživy pre rezané kvety , ani pre nich nie je upravovaná teplota v obchode. To si berie svoju daň na životnosti rezaných kvetov. Jedinými nákladmi sú nákupná cena a prevádzkové náklady supermarketu. Cesta kvetín je prakticky rovnaká, ako v prípade kvetinárstvo:

pestovateľ -> kvetinová burza -> nákupca / veľkoobchod -> supermarket -> vy

Ceny kvetov v internetovom kvetinárstve

V porovnaní so supermarketom a kamenným kvetinárstvom sú ceny ruží aj iných kvetín niekde medzi. Ani moc draho, ani podozrivo lacno. Predaj kvetov v internetovom kvetinárstve totiž predchádza oveľa menej procesov ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch. Ukážeme si to rovno na ceste kvetov od pestovateľa až k vám na stôl či do vázy:

pestovateľ -> kvetinová burza alebo rovno veľkoobchod, ktorý nakúpil priamo od pestovateľa -> vy

 

Asi nie je potrebné čo dodávať. Menej ľudí, menej nákladov na dopravu, kratšia doba vynaložená na starostlivosť o kvety, a tým pádom aj nižšie prevádzkové náklady. Vďaka tomu má internetové kvetinárstvo väčší priestor pre nastavenie cien, samo sa môže rozhodnúť, či predá kvety za rovnaké ceny ako kamenné kvetinárstvo, alebo ponúkne zaujímavejšie a pre zákazníkov príjemnejšie ceny.

POZOR: nepleťte si internetové kvetinárstvo s rozvozom kvetín . Sú to dve úplne odlišné služby (Florea.cz ponúka oboje). Ak využijete rozvoz kvetín, zistite si dopredu, či rozváža vlastné kvety , alebo kvety z cudzích kvetinárstiev. Cena za ruže alebo iné kvety potom výhodnejšia nebude, ale bude totožná s cenou v bežnom kvetinárstve + k nej bude pripočítaná cena za dopravu.