Prečo sa slnečnica otáča za slnkom?

Slnečnice sú nádherné, doslova preslnené kvety, vhodné predovšetkým do jesenných kytíc a väzieb. Pohľad na ne nám prináša príjemný, upokojujúci pocit. Prečo sa ale otáča za slnkom deň čo deň? Čím to, že si nevykrúti svoje majestátne hlavy?

 

Príťažlivosť menom Slnko

Vedci sa rozhodli detailnejšie pozrieť na ich mechanizmus sledovania slnka. Predovšetkým ide o rôznu a nerovnomernú rýchlosť rastu stonky, ktorá otáčanie spôsobuje. Rastliny sa doslova bijú o to najlepšie miesto na slnku a využívajú na to rôzne mechanizmy. Nebijú sa však doslova. Predstava pošťuchujících sa slnečníc je trochu úsmevná, že? Môže za to fototropismus, teda rast podmienený svetlom. Slnečnica si dokázala za roky svojho vývoja vypestovať ešte pokročilejšiu variantu a tým je heliotropismus, teda rast podľa predvídateľnej polohy slnka na oblohe (svetelnú príťažlivosťou).

Slnečnica sa v noci otočí späť na východ, aby mohli slnko sledovať od rána. Tým získava táto kvetina jasnú výhodu, ktorou je efektívnejšia fotosyntéza.

Slnečnica vie, že včely dávajú prednosť vyhriatym kvetom

Za slnkom sa však otáčajú iba slnečnice mladé, ešte rastúce. Dospelé slnečnice sú naopak stále natočené smerom na východ, aby chytali slnečné lúče hneď od rána. Včely, ktoré slnečnicu opeľujú, dávajú prednosť nahriatym kvetom a navštevujú ich až päťkrát častejšie ako kvety, ktoré vedci násilím otočili na západ.

Na slnečnicovom poli

Pestuje sa slnečnica vo veľkom, býva spravidla celé pole natočených jedným smerom. Túto polohu zaujmú mladé rastliny a pri dozrievaní semien ju už nemôžu zmeniť.

Ak prídete k takému plne zakvitnutému poli popoludní alebo navečer, môžete si všimnúť, že sú všetky hlavy otočené napríklad práve od slnka. Z toho vznikla povera, že sa počas dňa otočili tak, aby uvítali prvý ranný pozdrav vychádzajúceho slnka.

Otáča sa slnečnica za slnkom?

Kto z nás by nepoznal známu pieseň Inky Zemánkovej: "Tak ako slnečnica každý deň, otáča sa za slnkom ..." V skutočnosti sa v plnom kvete už za slnkom aktívne otáčať nemôže a danú polohu zaujme raz a navždy.

Slnečnice sú skrátka jedinečné nielen svojou farbou, ale aj spôsobom, akým rastú a vzťahom k slnku.

Patrí medzi nesmierne romantické kvety, ktoré nám urobia radosť nielen na poliach a záhradách, ale aj vo váze. A je potom už len na vás, kam si slnečnicu natočíte vy sami.