Predaj kvetov s označením Fairtrade v SR

Zaujíma vás z akej farmy vaše kvety pochádzajú a či sú pri pestovaní dodržiavané etické podmienky pre zamestnancov a pracovné postupy rešpektujúce ochranu životného prostredia? Je možné vôbec v Českej republike kúpiť kvety s označením Fairtrade a ako ich spoznáte?

Aká je situácia s predajom kvetov v SR?

Štandardný predaj kvetov s licenciou Fair Trade prevádzkuje v Českej republike len náš eshop. Jedná sa o registrovaný štýl predaja, ktorý preukázateľne prispieva konkrétne sumou určenému družstvu. My sme si vybrali kenskú farmu Oserian, pretože ich láska k prírode je nám blízka.

Fairtrade ruže predávame v zväzkoch 10 kusov a sú vždy označené logom Fair trade a identifikačným číslom pestovateľov.

Z tejto farmy dovážame veľa druhov, ale tie licencované nájdete iba v kategórii Fair trade ruže .

Zamestnanci kenskej farmy Oserian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Situácia v kvetinovom priemysle počas posledných 5 rokov sa výrazne posunula k lepšiemu. Jednotlivé farmy už vedia, že mať dobré kvety nestačí. Väčšina z nich do svojej politiky zahrnula princípy Fairtrade a získaním jednotlivých certifikátov sa snaží dosiahnuť aj na toto označenie. Tento trend zasiahol všetky hlavné producentské oblasti ruží, ktorými sú Keňa , Etiópia, Ekvádor . Najhoršia situácia je zatiaľ v Kolumbii, preto z tejto krajiny ani žiadne kvety nedovážáme.

Predaj férových kvetín na Florea.cz

Na našom eshope nájdete kvety iba od preverených výrobcov. Konkrétne oblasti pôvodu a názov pestovateľské farmy sú uvedené pri každej kvetiny. Podľa názvu farmy je ľahké dohľadať na zozname Fair Flowers , či sa jedná o producenta, ktorý spĺňa všetky dané požiadavky.

Doplňujúce informácie s konkrétnou politikou jednotlivých fariem nájdete na ich stránkach. Tu sa okrem iného dozviete, že niektorí pestovatelia poskytujú svojim zamestnancom, okrem bežnej zdravotnej starostlivosti či škôlok pre deti, aj bicykel, aby sa mohli dostať do práce. Iní vysádzajú v okolí svoje farmy stromy. Všetci sa ale zhodnú na základných princípoch.

Dôležitá je starostlivosť o zamestnancov a o životné prostredie. Súčasťou jednotlivých certifikátov tak je splnenie konkrétnych pracovných a životných podmienok a zároveň dodržanie limitov pre spotrebu agrochemikálií, čerpanie vody či využívanie pôdy.